Хората са склонни да си избират партньори, които имат същото или подобно тегло, посочва изследване на шведски учени, цитирани от BBC.

Хората, страдащи от затлъстяване, често се женят за хора с наднормено тегло, твърдят специалистите, а детето на такива родители има с 20% по-висок риск от наднормено тегло, отколкото детето на слаби родители.

"Ако пълните хора се женят за себеподобни, гените, способстващи за развитието на затлъстяването, ще се срещат по-често при представителите на следващото поколение", извеждат тенденцията учените.

"В семействата, където и двамата родители страдат от затлъстяване, 20% от децата страдат от затлъстяване, а в семействата, където само единият родител е с наднормено тегло, само 8.2% от децата са с наднормено тегло".

Децата на слаби родители, според изчисленията, страдат от затлъстяване само в 1,4% от случаите. Учените смятат, че след като се определи индексът на масата на тялото, може лесно да се откроят тези, които се нуждаят от профилактика на затлъстяването.