Подалият оставка като помощник-треньор в националния Любослав Пенев е гледал дерби №1 в Европа “Барселона” - “Реал” (2:0) заедно с Хесус Паредес. Двамата са обсъдили идеята спецът, триумфирал в щаба на Испания на “Евро 2008”, да започне работа в държавния тим.
Паредес се е срещнал и с други фактори в родния футбол, които са били на трибуните за мача на мачовете. Вечерта преди мегадуела е имало вечеря на 15 “футболни апостоли” в ресторант “Баркеро” в Барселона, на която се е коментирал и предстоящият конгрес на БФС на 30 януари.
За варианта “Паредес” е информиран президентът на централата Борислав Михайлов. 56-годишният ибериец е с отлична репутация като дясна ръка на бившия селекционер на “Ла фурия” Луис Арагонес.
След като Красимир Балъков пое “Черноморец” , а “Литекс” не пуска Станимир Стоилов да води втори тим, тандемът Пенев-Паредес става водещ вариант за националния. Още повече че посредничеството на Любо може да накара испанеца да приеме схемата - “ниска заплата, но с високи бонуси” при класиране за “Мондиал 2010”.