Зърнопроизводители, студенти и еколози протестираха в центъра на София. За малко трите протеста се сляха пред сградата на Народното събрание. Зърнопроизводителите се върнаха на площада пред храм-паметника „Св. Ал. Невски”, където е струпана земеделската им техника, а студентите и еколозите ще продължават протестите си в двора на Софийския университет.

Председателят на парламента Георги Пирински заяви, че на този етап исканията на еколозите не могат да бъдат удовлетворени. Природозащитниците са против предвижданите промени в Закона за горите, които според тях, ще създадат по-добри създават по-добри условия за инвеститорите, но оставят възможност за продължаване на така наречените "заменки". Председателят на НС Георги Пирински заяви, че Законът за горите може да бъде преразгледан в началото на следващата година, но на този етап няма да има промяна.

Преди това Георги Пирински се срещна с представители на протестиращите студенти. Те настояват за сигурност и спокойствие в Студентски град, за наказание за убийците на Стоян Балтов, разследване на виновните институции, допуснали възникването на подобни инциденти, отчет на МВР и прокуратурата за извършената дейност.

Студентите искат в срок от 30 дни да бъде изготвен законопроект за студентските градчета, който да е съгласуван с тях и в него да се гарантира изцяло публичната държавна собственост върху територията на студентските градчета и базите на държавните университети, без възможност за реституция, приватизация и концесия.

По време на депутатската ваканция да се анализира нуждата от закон за студентските градчета, за това се обяви парламентарният председател Георги Пирински след срещата със студентите. Той увери, че ако има такава необходимост, още в началото на следващата пленарна сесия този закон ще бъде създаден. Студентите казаха, че ще подкрепят протеста на полицаите в неделя. Междувременно от инициативната група, организирала днешното шествие и протеста на младежите, се заканиха, че ще обсадят парламента на 14 януари, когато свършва ваканцията на депутатите.

Зърнопроизводителите се върнаха от Министерски съвет през площада пред Народното събрание към площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”, където е струпана земеделската им техника.

Техни представители разговаряха с началника на кабинета на министър-председателя в сградата на правителството. Лидерът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че разговорът е бил конструктивен, но без конкретни резултати, тъй като двете страни не са имали мандат за вземане на решения. Христов изрази надежда, че до края на деня ще има среща с премиера Сергей Станишев и исканията на земеделците ще бъдат удовлетворени. Те настояват незабавно да им бъдат изплатени националните доплащания за тази година, а за догодина за тези доплащания да бъдат заделени 378 млн. лв.

Вероятно зърнопроизводителите ще останат пред храм-паметника и през нощта. Ако до 21.00 ч. тази вечер премиерът не разговаря с представители на протестиращите и не поеме ангажимент за изпълнение на исканията, те се заканиха да блокират София с тежка земеделска техника и протестът им да стане безсрочен.
170 земеделски машини се охраняват от полицията в центъра на София, заяви за Дарик Томи Илиев, заместник-директор на "Охранителна полиция". На КПП Враждебна са блокирани 140 тежкотоварни машини, които са от 6 до 10 тона и според Закона за движение по пътищата създават опасност. Това е причината те да не бъдат допуснати да влязат в столицата, обясни комисар Илиев.

Около 900 полицаи са ангажирани по охраната на провеждащите се в столицата протести.