Отговорните институции в Гърция да проведат незабавно ефективно разследване за разкриване и наказване на виновните по случая със залятата с киселина българка, настоява лидерът на КНСБ Желязко Христов в отворено писмо до президента на Гърция Каролос Папуляс и до гръцкия министър на труда и социалната защита Фани Пали-Петралия. Христов апелира и да се предприемат мерки да не бъде упражнено насилие срещу колежките на Константина, получавали заплахи за живота си заради синдикалната си дейност. Потресен съм от зверското насилие срещу секретаря на синдиката на чистачките и домашните помощници в Гърция – 44-годишната Константина Кунева, пише Желязко Христов. Той отбелязва, че извършеното престъпление е не само посегателство срещу живота на Кунева, но и срещу работничката – синдикален деец, упражнила изконното си право на протест срещу условията на труд, отказвайки да приеме ниска коледна премия от своя работодател. Недопустимо е в 21 век бруталното малтретиране и саморазправа със синдикални лидери, чиято дейност е необходима на десетките хиляди българи, работещи в Гърция, заявява лидерът на КНСБ.

Очаквам през следващата година гръцкото правителство да вземе адекватно решение относно съдбата на близо 80 000 българи, работещи в сивия сектор, пише Желязко Христов. Според него въпросът трябва да бъде решен с либерализация и равнопоставеност на пазара на труда в общото европейско пространство.

Състоянието на залятата с киселина българска в Атина се стабилизира, но остава критично, съобщи пък говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов.

Близо 100 души участваха в демонстрацията в подкрепа на 44-годишната Константина Кунева, която е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал. Демонстрацията се състоя пред болницата “Евангелизмос”, където е настанена пострадалата.