Преди състезанието „Млад командос”, което се проведе край Етрополе, помолих членът на Асоциацията „Български командоси” старшина Велко Йотов да разкаже нещо повече за създаването и дейността на Асоциацията. И най-вече за клуба на младите командоси от Етрополе.

За първи път Асоциация "Командоси" е създадена в София от ген.Тодор Милев с помощта на полк.Стоян Михнев.

А Клуб „Млад командос” е създаден в Етрополе през м. юни 2005 година по идея и под ръководството на Софийската Асоциация. Председател на клуба е Васил Христов.

При създаването са записани 12 деца, при това само момчета. Днес клубът наброява около 30 момчета и момичета от V до ХІ клас. Преобладават тези от ОУ „Христо Ботев” в Етрополе. Работи се вече и за разширяване на състава и с деца от селата на общината.

Членовете на клуба се обучават в няколко направления: стрелба с въздушна пушка, движение по азимут, носене на ранен, хвърляне на граната в цел, забиване на командоски нож, дешифриране на секретната информация и строева подготовка.  Заниманията се провеждат в рамките на една учебна година от октомври до юни, два пъти седмично по 3 часа на ден. За база на клуба се използва сградата на бившия Институт по горите край града. През лятото са проведени и сборни учения със състезателен характер на хижа „Старопланинец” заедно с отборите от Чирпан и Пловдив. Били са и на 20-дневен лагер на море в гр.Каварна.

От разказа му стана ясно, че макар и в самото начало, клуб „Млад Командос”-Етрополе има разнообразна и богата дейност което привлича все повече привърженици. За сега обаче броят на членовете е органичен с оглед спецификата на дейността и строгият подбор на участниците.