Кризата увеличава продажбите по интернет, тъй като онлайн пазаруването е по-евтино, пише днес холандският всекидневник "Ен Ер Сей - Ханделсблад".

Вестникът цитира съобщение на Amazon.com, че в дните около Коледа през сайта са продадени стоки за 6,3 млн. евро, повече откогато и да е било.

Най-популярни са компютърните игри от типа "Нинтендо", телевизорите с голям екран и mp-плейърите. Холандският сайт за интернет продажби Bol.com регистрира годишен оборот от 170 млн. евро и два милиона клиенти.

Според шефа му Даниел Роперс оборотът е нараснал с 40 процента за една година. Той очаква увеличаването на оборота да продължи и през 2009 г. с двуцифрено число.

По думите на Роперс сайтовете за интернет продажби са рай за тези, които търсят подарък на по-изгодна цена, както и ЛСД и плазмени телевизори. Имало е период, в които през сайта са купувани по сто телевизора на ден.

Много добре по Интернет се продава електрониката. Холандските сайтове за продажба на лаптопи и на телефони laptopshop.nl и smartphoneshop имат вече годишен оборот от 70 млн. евро, като в дните преди Коледа са увеличили продажбите си с 48 на сто в сравнение с миналата година.

Обикновените магазини и вериги изпитват сега трудности, най-вече в САЩ, пише още вестникът. Оборотът им през декември - времето за купуване на подаръци за Коледа и Нова година, е спаднал за първи път от четиридесет години въпреки драстичните намаления на цените особено в края на годината.