"Марлборо" да скочи от 3,20 на 5 лева след Нова година. По-евтините цигари от средния клас, като "Ева Слимс" например да поскъпнат само с 5-10 ст. Сега кутията е 2,10 лв.

Да се отвори ножицата между скъпи и евтини цигари, предлагат от "Булгартабак" пред Министерството на финансите, което трябва да определи акцизите на тютюневите изделия за догодина. Поскъпването да стане на три етапа - поравно през 2008, 2009 и 2010 г., предлагат още от холдинга.


Настояваме за по-плавно поскъпване, за да няма голям скок на контрабандата, обясни шефът на "Булгартабак" Христо Лачев. Проучвания сочели, че сега тя заема около 20% от пазара.

Прогнозите ни са, че сивият сектор ще расте пропорционално с увеличението на цените на цигарите и официалният пазар ще спадне с 30-40%, коментира Лачев. Имаме подкрепа от икономическото министерство и се надяваме на разбиране и от финансите, за да се приеме "тройният" вариант, каза Лачев.


Засега решение на тройната коалиция предвижда двоен скок - през 2008 и 2009 г. Ако поскъпването е на два пъти, догодина кутия "Виктори" ще стане 3,40 лв. при сегашна цена 2,60 лв.
В момента акцизът е 34 евро на 1000 къса, а до 2010 г. трябва да достигне 64 евро на 1000 къса, предвижда ангажиментът ни към Евросъюза. Ако се приеме вариантът за троен скок, това прави с по около 10-11 евро годишно увеличение.


Реално цената на кутия цигари обаче зависи и от вътрешното разпределение на теглото на акциза. Той се състои от "ад валорна" съставка - процент от продажната цена, и "специфична" - твърда сума на 1000 къса. Според тяхното балансиране повишението на акциза може да се отрази различно на отделните класове цигари. Ако първата част е по-висока за сметка на втората, съответно и поскъпването е по-малко.


По-рано синдикатите в бранша обявиха, че заради скок на контрабандата догодина хазната ще загуби между 300 и 400 млн. лв.
Тази година холдингът запазва 70% пазарен дял. Целта ни е да задържим този показател и в следващите години, но се опасявам, че официалният пазар все повече ще се свива за сметка на нелегалния внос, коментира Лачев.