Бившият игумен на Гложенския манастир Панкратий ще бъде изправен пред Ловчанския епархийски съд на 19 януари, за да отговаря за укриване на приходи на светата обител. При извършената финансова ревизия в манастира са открити липси за близо 13 хиляди лева, съобщи епархийският ревизор на Ловчанска митрополия Христо Стоянов.

Бившият игумен отец Панкратий, който през август подпали канцеларията на манастира и стреля по посетители с газов пистолет, оспорва ревизията чрез възражение. Част от разходите, които Панкратий настоява да му бъдат признати, са около 7 500 лв. за заплати на семейството, което се грижело за манастира, въпреки че в документите няма подписи на работодателя и на човека, получил парите.

Панкратий поискал да му се признаят и сметки за ток, платени три месеца и половина след приключването на ревизията, когато задълженията наистина са погасени, но не от него, а от заместникът му.

Ревизорът е открил скрити три кочана със стари приходи от 4 400 лв. от нощувки и 1 500 лв. от дарение за периода 2003 –2006 г. Според ревизора Панкратий е горил приходните документи, а разходните стоят, за да се види, че е плащал за майстори, за изкопи, за прокарване на кабели.

В скрити папки е намерен договор за дарение от 25 юли 2005 година, от който става ясно, че на манастира са дадени 22 хил. лв. Но в папка, която е дошла при Ловчанския митрополит Гавриил, е приложен договор за сумата от 16 хил. лева.

На заседанието си на 19 януари Ловчанският епархийски съд ще реши монашеската съдба на провинилия се божи служител. След това срещу бившия игумен ще бъде заведено гражданско дело.