На експертните преговори тази сутрин са обсъдени два варианта за увеличение на заплатите в средното образование, съобщи пред журналисти след срещата съветникът на финансовия министър Атанас Кацарчев.

Не е ясно дали ще има споразумение на срещата на по-високо ниво, насрочена след дискусията по вота на недоверие, провеждана в парламента заради проблемите в образованието, предава madiapool.

От Единния стачен комитет пък призоваха преподавателите да не протестират докато се обсъжда и провежда вота на недоверие.

Единият от вариантите е предложеният от правителството - за 648 лева средна брутна учителска заплата към 1 юли 2008 г., а другият е на синдикатите - за увеличение на заплатите три пъти по 20 на сто от октомври т.г., от 1 януари 2008 г. и от 1 юли 2008 г, обясни Кацарчев.

Разликата между двете оферти е около 120 лв.

Именно размерът на увеличението на средните брутни работни заплати остава проблемната област за приключване на преговорите, каза Кацарчев.

Повечето от останалите точки в евентуалното споразумение са уточнени. Съветникът на финансовия министър не пожела да се ангажира кога може да бъде постигнато съгласие по всички параметри на договорката.

След като призова учителите да не демонстрират в понеделник и вторник, Единният национален стачен комитет (ЕНСК) обяви, че ако до сряда не са постигне споразумение, ще се възстановят традиционните протестни действия по региони и митинга от 16.30 пред Министерски съвет в София.

ЕНСК призовава министъра на образованието Даниел Вълчев да подпише стачното споразумение за отговорен диалог, а не да се протака.