Интервю със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева в предаването „Седмицата” по Дарик радио

Кой е на срещата в Москва от България, срещата по покана на руския президент Дмитрий Медведев на всички страни, които получават газ от Русия или негови транзитьори, и представители на Европейската комисия.

Вчера имаше спешни консултации на ниво Европейски съвет в Брюксел и от страна на Европейския съюз в срещата участват комисарят по енергетика Пиебалгс, както и министърът на промишлеността на Чехия. Така че представителството на страните членки е осигурено на ниво Европейска комисия.

Т.е. България, Словакия също например като член на Европейския съюз, не пращат отделни представители на тази среща. Това е обща политическа позиция на съюза.

Ами вижте, за политическата позиция е, че Европейският съюз трябва да се представлява именно на такова ниво и да изразява единна позиция. Така че просто не бихме искали да бъдем въвлечени на ниво държави и да бъдем въвлечени в спора и да заемаме позиция.

Т.е. казвате, че няма друга европейска държава, която да е отишла на ниво държава.

Не, не знам дали има друга европейска държава, казвам какво е било решението в момента. Нямам пряка връзка с Москва, така че не мога да кажа кой друг участва.

Част от коментарите вчера, и то на сериозни издания, бяха, че с тази среща руснаците се опитват да вбият клин в Европейския съюз като разединят държавите, вие казвате, че България не участва в това. Да, именно поради това, така, усещане Европейският съюз се представлява на такова високо ниво.

Сега да оставим малко голямата политика, а да кажете вчера защо нямаше парно и топла вода. От лични впечатления ви казвам, в центъра на София нямаше.

Да, вчера в центъра на София е имало голяма авария по единия от тръбопроводите. Аварията вече е отстранена, така че в момента би трябвало всичко да е наред.

Тази авария няма връзка с газа, мазута, просто авария.

Не, тази авария няма връзка с газа и мазута, тъй като всички топлофикации работят на смесен режим, природен газ и мазут, а аварията е по топлопроводите. Т.е. не е свързана с изключване на подаването.

Човек пък би могъл да си помисли, че топлофикациите като гледат, че не идва краят на тази газова криза и като се очаква, че и рано или късно ще има проблеми със свършване на мазута, гледат да пестят и логично - петък, работен ден, през деня, ако може малко да поспрат, за да спестят.

Не, не мисля, че това е намерението, тъй като дори и вече след преминаването на работен режим на природен газ и мазут, дори и качеството на снабдяване се подобрява, тъй като се постигат нормалните температури за такива дни. Т.е. няма такива намерения и няма такива идеи.

Пресата пише за проблеми с отоплението на Бургас. Пак от лични познати знам, че в Пловдив също има проблем с парното.

Преди малко говорих с директора на "Топлофикация" - Пловдив, който ме увери, че не са имали дори и аварии вчера. Така че може би се дължи на прекъсване в някои от абонатните станции, има индивидуални случаи.

Свършва ли мазутът за топлофикациите?

Мазут постоянно се произвежда и постоянно се доставя, така че засега не свършва. Сега има.

Т.е. може да се изкара цяла зима на мазут?

Е, да, принципно могат да изкарат цяла зима на мазут. Ако кризата с доставките на газ продължи, това ще бъде решението.

Това по-скъпо или по-евтино?

В момента, доколкото имам информация, мазутът е по-евтин отколкото природния газ.

Защо не си караме на мазут?

Ами защото има екологични ограничения, нали, нанасят се вреди на околната среда. Така че дори да е по-скъпо, би трябвало да работим на газ, ако има газ.

Според "168 часа" Държавният резерв бил продал на частни компании значителни количества мазут месеци преди кризата. Това е част от общото твърдение, че в държавата не е имало достатъчно запаси на това алтернативно гориво.

Не мога да взема отношение по този въпрос, но предполагам, че тази продажба се дължи на необходимостта от обновяване на резервите.

Има ли ги или ги няма задължителните резерви за България. Какво показа анализът - резерви на газ, на други горива?

Резервите на газ се осигуряват само чрез газохранилището и очевидно имаме резерви на газ, дотолкова, доколкото можем да си позволим, чисто технически. Резерви на мазут в топлофикационните дружества имаше в съответствие с наредбата, по която те са длъжни да държат определени количества на склад.

 Т.е. не се верни всички тези писания, че всъщност не е имало резерви в топлофикациите.

Имаше резерви в топлофикациите.

Според закона. Колкото е трябвало да има, толкова е имало.

Предполагам, че не навсякъде е имало според закона. Определено количествата са били по-малки, но не според закона, а според наредбата, но така или иначе топлофикационните дружества имаха сключени договори за доставки, които сега изпълняват.

Добре, да, защото още в първите дни вие започнахте даже от министерството да създавате организация да се кара мазут, който не би трябвало да се кара, ако се спазва наредбата, както казвате вие.

Ние създадохме организация да се кара мазут, тъй като след като се употребява едно количество, то нали трябва да се допълва съответно. Така че организацията беше създадена с цел да не се нарушат ритмичните доставки на мазут.

Защото едно от основните твърдения от страна на "Овергаз", като обоснование на това, че няма да има основание да се търсят компенсации, е, че в България всички, които са били длъжни, и които се оплакват сега от спирането на газа, да поддържат резерви от алтернативни горива не са го направили. Може ли да се направи такъв извод.

Предполагам, че "Овергаз" имат предвид всички свои потребители, не само топлофикационните дружества.

Точно така, да. Вие имате анализ на това?

Не, анализ на другите потребители нямаме.

Е, кой трябва да следи има или няма резерви?

Ами вижте, има закон, трябва да се изпълнява. Сега, ако някой не изпълнява законите и наредбите, това е рискът, който той поема съответно. . .

Не, кой отговаря да ходи да види има ли мазут, има ли петрол?

За топлофикационните дружества отговаря министерството. Бяха направени проверки, установиха се, беше установено, че в някои от топлофикациите не са постигнати максимално задължителните количества, има по-малко. . .

В кои?

. . . така че ще бъдат предприети мерки съответно.

В кои? Хайде да изброим кой не е спазил. . .

"Топлофикация" - Плевен, да кажем, нямаше, нямаше достатъчно количество. "Топлофикация" - София също нямаше петдневните резерви, задължителните.

Плевен, София, така ли?

Имаше и други топлофикации, нали.

Плевен и София, това ли казахте?

Да.

Те не са имали петдневните, всички останали са имали?

А, и в други нямаше достатъчни количества, но казвам, че бяха направени проверки и ще бъдат взети и съответните мерки.

И какви мерки се взимат?

Ами. . . административни.

Т.е. ще бъдат глобени ръководителите. . .

Да.

. . .които трябва да поддържат резервите?

Да.

А в частните предприятия. . .

Частните предприятия?

. . .които спират сега заради газа и които е трябвало да имат също някакви резерви?

Ами трябвало е да поддържат резерви, след като не са ги поддържали, сега се налага да спират.

Но няма санкции за това?

Ами, няма санкции за това, доколкото ми е известно.

Но това наистина ли ще ги лиши от основание да се... да търсят компенсации от доставчика на газ?

Има търговски договор, в който е записано, че трябва да поддържат петнайсетдневни резерви.

Петнайсетдневни? Топлофикациите пет, а другите дружества петнайсет, така. .

Въпрос на. . .

На договор.

Топлофикациите пет, петдневни резерви поддържат в съответствие с наредбата. . .

По наредба.

. . .а не в съответните...

Да, а другите. . .

Ние говорим за различни неща в момента.

. . . да, да, ясно, да го изясним. А другите трябва да поддържат според масовите договори, които вие знаете за тях, петнайсетдневни?

Да, доколкото ми е известно, е така.

Докога ще издържи България? Според вестник "Дневник" на 21 януари свършват възможностите на България сама да поддържа половината дневно потребление на природен газ. Вярно ли е това?

Значи, до 21 януари ще успеем да поддържаме този ограничителен режим, в който сме в момента. А след 21 януари ще трябва да разчитаме изцяло и само на количествата природен газ от Чирен, което означава, че ограничителният режим ще бъде намален. А в момента провеждаме активни действия, свързани с осигуряване на природен газ, на доставки на природен газ от Гърция и се надявам, че в началото на другата седмица ще имаме успех. Така че, ако тези наши действия се увенчаят с успех, ограничителният режим може и да не бъде правен още по-респективен. Т.е. имаме. . .

Само сега да изясним - България, когато не е в ограничителен режим, потребява колко, да е над 10 милиона кубически метра газ, нали?

Да, да.

В момента режимът е на 5.7 милиона куб. метра, от тях 4.2 е от Чирен, а другото идва от резерви в тръбите?

Точно така.

Ако не бъдат осигурени тези, тази алтернативна доставка от Гърция, ще станат 3.8-3-9 само от Чирен. Това вярно ли е?

Да, 3.8, но е около между 3.8 и 4 от Чирен, в зависимост от периода.

И до какво ще доведе?

Ами ще доведе до още по-голямо намаление на количествата природен газ, които се подават към потребителите. Точно заради това днес имаме среща с топлофикационните дружества, за да преценим дали е възможно да бъдат намалени количествата, които се подават към тях още повече, и те да преминат на по-големи количества мазут.

Тази дата е 21 януари наистина?

Да.

Казахте за алтернатива, как ще го караме тоя газ от Гърция?

Ами по транзитния газопровод.

Нали нямаме с Гърция?

Транзитен газопровод имаме, нали транзитът за Гърция минава през България?

А, имате предвид, че ще обърнем. . .

Точно така, да, ще обърнем потока.

Това, това е технически възможно?

Технически е възможно, да, вече е направено.

Т.е. вече е направено?

Технически възможностите са създадени вече.

Да, откъде ще идва като газ?

Ами ще идва от Гърция, по всяка вероятност от терминала за втечнен природен газ на...

Къде се намира, казвате?

В Гърция.

Къде е този? Пирея, Атина или. . .

Около Атина.

Около Атина. Оттам ще идва към България?

Да.

Т.е. всъщност се оказа. . .

Да, по гръцката преносна мрежа.

Т.е. България има алтернатива, излезе?

За малки количества и за не толкова продължителен период от време - да.

Колко малки?

Около, техническите възможности са около 2 милиона куб. метра на ден, но е. . .

Т.е., ако вземем. . .

. . .въпроси на търговски договорености и е въпрос да бъдат получавани количества, които няма да нарушат и доставките в Гърция все пак.

Т.е. 2 милиона плюс тия 3.8-3.9 от Чирен, бихме възстановили в момента действащия ограничителен режим?

Да, бихме могли да го запазим.

Според публикации връзката на газопреносната мрежа на България с Гърция при Комотини, на която се възлагат толкова много надежди, не е добра алтернатива, защото България е изпуснала всички срокове да участва в разпределението на природния газ, който идва по този газопровод. И затова гърците се ослушват, щото вече са се разбрали осигурените количества, които текат по него, колко ще остават в Гърция, колко ще продължават за Италия.

Вижте, това не е, не отговаря съвсем на истината, тъй като връзката с газопреносната система на Гърция ни дава възможност определено да получаваме и други доставки. Така че, това, че. . . предполагам, че имате предвид, че капацитетът на газопровода Турция - Гърция - Италия е резервиран. . .

Да, това имам предвид.

. . .но ние правим връзка не с газопровода Турция - Гърция - Италия, а с гръцката газопреносна мрежа, т.е. от там могат да бъдат получавани и доставки не само от Турция, Гърция и Италия, този газопровод, а и от... и от други места.

Е откъде? В смисъл, руснаците може ли. . .

Те минават в....

Руснаците може ли да пуснат от там газ, така да обиколи отнякъде?

Руснаците да пуснат Ел Ем Джи на ревитурса. Не, доколкото ми е известно, те нямат такава практика.

Значи не са руснаците. Е кой? Ние значи трябва да се разберем с някоя държава. ..

Ами това са доставки от Катар, от Египет, от страни, които също притежават залежи на природен газ и имат газификационни терминали...

Аз със сигурност, проявявам сигурно лаизъм във въпросите си, ама като се казва резервирана тръба, тя не е ли на сто процента всичко, което тече, да са си го разпределили турци, гърци и италианци, и да няма физически място за още газ?

Ами има и суапови сделки, има различни търговски механизми, с които може да бъде постигнато да имаме доставки, така че. . .

Т.е. място има. В тая тръба там, в Гърция, на Комотини, ако се отделя, има място по нея да дойде газ и за нас?

Да, ние, ако нямаше място, нямаше да я правим, нали, нямаше да искаме да я правим. Така че нормално е да сме преценили и този момент.

От многото обяснения, които четох, проблемът с връзката с Румъния е липсата изобщо в инвестиционните програми на България или по-скоро на "Булгартрансгаз", вярно ли е това?

За връзката с Румъния се говори от не толкова отдавна. А инвестиционната програма на "Булгартрансгаз" е съобразена с условията, при които работи "Булгартрансгаз", а естествено при новите условия сигурно ще има и промяна и в инвестиционната програма. Но както няколко пъти вече споменаваме, тези междусистемни връзки изискват не само проектиране, те изискват най-вече, първо и най-вече договореност между страните, т.е. съгласие между страните.

Е, румънците съгласни ли са или не са?

Ами доколкото имаме контакти и разговори, да, съгласни са. Ще работим тази година активно за връзката с Румъния.

Е, за колко време става тая връзка?

Чисто технологично трябва да има проект, трябва да се изберат изпълнители и да започне изпълнението.

Добре, и това, какво показват вашите анализи, колко време ще отнеме?

Ами поне година и половина.

Т.е. може да се каже, че една, даже две зими още, може България да бъде в това положение?

Хипотетично да. Хипотетично, тъй като, нали, това е допускане, че и другата зима няма да има доставки.

Какво е вашето обяснение на поудачното заглавие под главата на вестник "Труд", това иди ми, дойди ми с руския газ през тая седмица? Какъв е спорът в момента между Русия и Украйна?

Очевидно, че имат спор, свързан с търговската част на своите договори. Не мога да, не бих желала да взимам някаква страна кой е в правото си и кой в случая, нали, си позволява малко повече, но така или иначе за нас газ няма.

Не, не, кажете за какво се карат? Пак от това, което може да се разбере, е, че сега вече спорът е колко да плащат руснаците за тоя транзит на Украйна.

Да, тъй като Украйна твърди, че транзитната такса, която плаща Русия на Украйна, не е съобразена с по-високи цени на природен газ.

Колко е, колко плаща и колко искат, къде е разминаването им?

Доколкото имам информация, без да мога да я потвърдя, разбира се, мисля, че плащат към 1.7 долара на 1000 кубични метра.

А колко искат украинците?

Нямам представа, не знам, нали, това са договорености между Украйна и Русия, в които ние няма как да участваме.

Не, не, с украинския посланик говорихме, че пазарните цени в Европа може да стигат и до 3 долара. Той така твърдеше и даже каза миналата седмица.

Възможно е.

А колко взима България за транзита на руски газ?

Горе-долу толкова.

Колко - три?

Не, не, 1.7.

Едно и 7. Т.е. може да се окаже, че ако украинците успеят да договорят по-висок транзит, ще трябва и ние да го договаряме, след като руснаците ще плащат, и за Русия това ще се окаже верижно.

Вижте, вие влизате в едни подробности, които са извън контекста на цялата картина, тъй като съществуват, съвместно с тази цена на транзита съществуват и други условия, като например това кой осигурява технологичния газ и т.н. Така че нека да не изваждаме тази цифра и да я размахваме наляво и надясно.

А кой осигурява в България транзитния газ?

Ами транзитният газ се измерва и се осигурява от "Газпром", доколкото ми е известно.

Тоест руснаците.

Да. Моля?

Не, аз влизам в тези подробности, защото те бяха поставени на най-високо равнище от министър-председателя, който каза, че Путин, премиерът Путин бил реагирал положително на искането на България за премахване на посредиците с "Газпром". През седмицата ръководителят на "Булгаргаз" каза, че иска нови договори, България иска нови договори с руснаците, и то директно с "Газпром".

Да, и това е точно така. Ние сме поискали такива нови договори и нови преговори.

Ами като ще правим нови договори, нови договори и нови транзитни такси. След като руснаците искат всичко да е на пазар, след като в Европа има цена 3 долара, значи ще плащат навсякъде 3 долара.

Възможно е и това да стане.

Тоест възможно е и България ще търси също пазарни нива, високи.

При договарянето на новите договори съответно се договарят всички условия.

Ама лошото е, че ние подписахме всичко за до коя година беше, до 2030 ли? И сега на какво основание ще искаме нови договори? Те, руснаците ще кажат. . .

Вижте, вие говорите за два различни договора. Едното е договор за доставка, другото е договор за транзит. Това са съвсем различни неща.

А докога ни е договорът за транзит?

Договорът за транзит ни е до 2030 година.

До 2030. Значи т.е. сме се навили там на 1.7, колкото е в момента, и там колкото и да искаме, това не можем да променим. А за доставка?

Тази цифра се увеличава всяка година, доколкото ми е известно, с инфлацията. .

Добре де, а за . . .

. . . с някакъв коефициент.

То сега казват в света, че инфлация няма да има, даже дефлация може да има заради финансовата криза. Интересно дали ще се намалява даже транзитът?

Ами едва ли ще се намалява.

А доставките до кога са договорени?

До 2012, и 2010 и 2012.

Ама това, сега дето казвате, честно казано, мен ме обърква. Защото нали нашите големи твърдения бяха как ние сме си осигурили благодарение на тия договори сигурен газ, не вашите, казвам на България, нали, България, българските управляващи това твърдяха. И сега изведнъж вие казвате значи ние дадохме на руснаците на 1.7 плюс инфлацията до 2030, а руснаците са поели ангажимент само до 2012, и то пък като са го поели, та зер имаме газ, нали, но това друга тема.

Добре, сега ще предстоят нови разговори, нови преговори по договорите за доставка.

Не, госпожо Тошева, това е абсурд, ако България не е обвързала договора за транзита с договора за доставките. Защо, как може да. . . ние един инструмент сме имали - тръбите си, транзита през нашата държава. И него сме го договорили твърдо и ясно до 2030, а пък доставките на газа са договорени пожелателно.

Ами нали все пак говорим и за диверсификация на доставките. Тоест вашата теза в момента е нека да се договорим само с Русия до 2030 за доставки, това ли да разбирам?

Тоест 2012, България, вие от миналата година сте знаели, че ще може да си осигури резервен източник, така ли?

Ами не само от миналата, ами от по-миналата година сме работили за осигуряване и на други източници, както от Русия, така и от други страни. Поради това се подготвят тези проекти за междусистемни връзки. Поради това се говори за изграждане на още един Ел Ем Джи терминал в Гърция. Така че, работи се и в тази насока.

Всъщност това, което казвате, пък наистина може да бъде тълкувано и в полза на управляващите и всички тия упреци, че сте вързали България за Русия, сега може да се разглеждат и като отпадане, това ваше изявление, че всъщност до 2012 сте ни вързали и след това ще гледате да ни отървете?

Ами искрено работим по въпроса след 2012 да има и други доставки.

Може ли България да се окаже наистина в тежка енергийна ситуация, мрежата да не издържа?

Възможно е при много ниски температури, при спиране на топлоподаването да имаме и проблеми с електроенергийната система, тъй като очевидно всички ще минат на използване на електроенергия за отопление и системата не може да издържи такива натоварвания.

Има ли риск да се увеличат инцидентите с газ във връзка със спирането на газа? Понеже има едно съвпадение, тази седмица случаят в Скравена, пловдивското село Белозем, или не трябва да се търсят такива връзки?

Е, мисля, че не трябва да се търсят такива връзки. Все пак тук в тези случаи, които изброихте, са битови инциденти, и то не свързани с газопреносна или газоразпределителна мрежа.

Актуално ли е, с това да завършим, заглавието - "Газът идва в петък". То, да ви кажа, в понеделник, когато беше по първите страници на вестниците, звучеше много оптимистично, само дето не е ясно в кой петък ще дойде. До другия петък?

Ами надяваме се, че днес в Москва ще бъдат постигнати определени договорености, които ще направят възможно възобновяването на доставките. Така че може да дойде и в петък, ако днес бъдат постигнати договорености.