Търсачката Google предизвика паника онлайн когато програмата й за сигурност временно не даваши достъп на потребителите да посещават какъвто и да е сайт в показваните резултати, съобщава АФП.

Между 16.30 и 17.25 българско време всички посочени резултати бяха маркирани като опасни и посетителите виждаха надпис: "Предупреждение! Този сайт може да увреди компютъра ви".

"Какво се беше случило? Много просто, човешка грешка", заяви вицепрезидента за продукти на търсене и потребителски опит на Goоgle Мариса Майер на блога на компанията.

Тя получава редовни обновявания на списъка с опасни уебсайтове от StopBadware.org, който проучва оплаквания на потребители. Тази сутрин бил получен обичайният списък с подобни нови адреси.

По невнимание дежурният в търсачката поставил знака „/", което автоматично разпростряло предупреждението върху всички сайтове.

Посетителите, които се опитвали да влязат в избрания след търсенето адрес, били автоматично пренасочвани от търсачката към StopBadware.org.

"Това е довело до отказ на услугата, тъй като милиони хора от цял свят, които станали жертви на неволната човешка грешка, се опитали да намерят повече информация по въпроса на страницата на сайта, изготвящ списъка с потенциално опасни страници.

Около 17.25 проблемът е бил отстранен. От търсачката са поднесли извинения за причинените в резултат на грешката неудобства. Google контролира около 70 % от търсенето в мрежата, пазарен дял, нарастващ с бързи темпове през последните години.