Докладната за утвърждаване на делегираните бюджети на общинските училища предизвика дебати в ОбС. Съветниците от БСП Цветан Коцев и Христо Якимов изразиха мнение, че ОУ “Н.Й.Вапцаров” е най-ощетено при разпределение на средствата между учебните заведения. Думата при обсъждането на делегираните бюджети поиска и Петя Кочкова. Тя каза, че не е нарушен закона при определяне на формулата, но средствата за издръжка на учениците са несправедлиово разпределени. “Броят на учениците в селата е намалял в сравнение с миналата година. Въпреки това училищата в селата получават над средния стандарат, определен за издръжка на един ученик. В същото време за учебните заведения в Ботевград са задалени много по-малко средства” – каза Петя Кочкова. – Предстои училищата в селата да получат и допълнително по 200 лв. за издръжка на един ученик от маломерна паралелка. Това не са малко пари” – допълни тя.
Петя Кочкова заяви пред съветниците, че не е била известена за провеждането на работната среща, на която директорите на общинските училища са утвърдили формулата за разпределение на средствата.

“Изказвате се неподготвена. Тази година учебните заведения получават 90 на сто от предвидените средства за дейността им. Има указания как да бъдат разпределени парите. Фармулата е издържана и напълно отговаря на потребностите на училищата” – заяви кметът Георги Георгиев.

Формулата, по която ще бъдат разпределени средства за общинските училища, подкрепиха 15 съветници. Против гласуваха Михаил Димитров, Христо Якимов, Антон Стоянов, Петя Кочкова и Димитър Маринов, а Цветан Коцев и Валери Радков се въздържаха.

Михаил Димитров поиска обяснение на отрицателния си вот. Той каза, че няма връзка между формулата и разпределението на средствата, посочено в справката на общината. Председателят на постоянната комисия по образование в ОбС Мария Пеева не се съгласи с твърдението на колегата си.