Правителството реши да подкрепи официално кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, съобщиха от информационната служба на „Дондуков” 1. По-рано БСП и ДПС изразиха пред Дарик подкрепата си за номинацията. Аргументите на Атанас Мерджанов – заместник-председател на ПГ на левицата, и заместник-председателя на ДПС Юнал Лютфи:

„Ако имаше някакви съмнения в част от средите на БСП, то е преди всичко от гледна точка на характера и по начина, по който стават тези номинации. Те не бива да стават на партиен принцип. По този начин олеква самата позиция на държавата. Би трябвало позицията да бъде единна, консолидирана, национална, държавническа, в подкрепа на една или друга кандидатура. В този смисъл бяха нашите претенции. Иначе лично аз горещо акламирам и подкрепям кандидатурата на Соломон Паси и искрено се надявам, че тя ще има не просто сериозни шансове, но ще направи доста сериозно впечатление и има своите шансове за краен успех”, заяви Атанас Мерджанов.

„Считаме, че членството на България в НАТО е лична кауза на г-н Паси още от 1990 година, поне аз помня от тогава. Във Великото Народно събрание той беше първият народен представител, който заяви от трибуната на парламента, че мястото на България е в НАТО и през всичките тези 19 години той работеше за тази кауза. Всички видяхме г-н Паси през април 2004 година, когато се издигаше флагът на България в Монс, Белгия, неговите сълзи от вълнение. Има своята политическа кариера, шеф на Атлантическия клуб, министър на външните работи, председател на комисията”, каза Лютфи.

НДСВ предложи Соломон Паси да бъде кандидатурата на България за поста.