Служителите в цялата система на здравните каси започват едночасови предупредителни стачни действия в понеделник. Това се казва в съобщение, изпратено от пресслужбата на КТ "Подкрепа".

Представителите на синдикатите не приеха гласувания проектобюджет на здравната каса в частта "Фонд работна заплата". Предвидените средства за заплати са причината за подобни действия.

Служителите на НЗОК, чрез синдикалните си организации, са в открита процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, без досега да са постигнали споразумение по своите искания, се допълва в съобщението.

Българският лекарски съюз /БЛС/ е внесъл в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет проектобюджет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за следващата година. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организация Андрей Кехайов.

Проектобюджетът на БЛС е с близо един милиард повече, в сравнение с този на НЗОК. От съсловната организация настояват средствата в бюджета на НЗОК за следващата година да са 2 милиарда 412 млн. лева.

"В противен случай достъпът до медицинска помощ и качеството на оказваната медицинска помощ ще се понижат с 50"", коментира представителят на съюза Олег Хинков.