Британски учени от Университета в Нюкасъл дадоха обяснение защо началото на съвместния живот се съпровожда от много нови промени за двойката и едната от тях се състои в това, че жената пълнее, а мъжът обратното - става по-строен.

Когато мъжът и жената вземат решението да започнат семеен живот, вероятно последното за което мислят са техните фигури. Но през медения месец жената, в стремежа си да угоди на своя възлюблен, започва практически незабележимо за самата нея да се храни по-нецелесъобразно, в резултат на което пълнее. По това време мъжът се радва на по-рационално и балансирано хранене, което естествено подобрява не само настроението, но и фигурата му.

Според ръководителя на изследването - Амелия Лейк - в процеса на приспособяване към диетичните пристрастия на семейната двойка, в менюто си мъжът се включват повече зеленчуци за сметка на по-малко мазнини и захар, а жените увеличават своята "доза" месо, високомаслено мляко, калорийни сосове и т.н.

Жените също по-често "търсят" храна, когато настъпи първата радост от съвместния живот, те увеличават количеството храна по време на емоционален стрес и покачват теглото си, когато отношенията със съпруга или партньора се прекратяват.

Д-р Лейк подчертава, че не трябва да се вини партньора за нездравословния начин на живот, защото съществуват множество други фактори, които влияят върху това какво ядем и правим. Тя съветва двойките в периода на своя меден месец да внасят позитивни промени в своята диета и начина си на живот, оказвайки си взаимна поддръжка.

"Дори ако мъжът и жената отдавна живеят заедно, никога не е късно да направят промени в своето хранене, но за това са необходими съвместни усилия", твърди авторката.

Резултатите от допитвания, проведени преди десетина години, показваха, че мъжете се стремят да си намерят стройни и красиви партньорки, а жените - богати. Новите изследвания на специалистите от Университета "Сейнт Ендрю", публикувани в списание New Scientist, показват, че и жените, при избора на спътник в живота, вече предпочитат физическата привлекателност и не обръщат толкова внимание на богатството.