Търсенето в интернет се нуждае от промяна, смята известният експерт по уеб статистика Бил Тансер.
Сега се наблюдава информационен взрив в интернет, но голяма част от информацията се намира твърде "дълбоко" и към нея водят малко други източници, посочва Тансер, цитиран от TechRadar.com.
Значителен обем информация е извън полезрението на дешните търсещи системи, които в една или друга форма отчитат рейтинги на базата на цитиране.
Бил Тансер е един от ръководителите на компанията Hitwise и автор на книгата "Клик: какво правим в интернет и защо това има значение". Той предлага в онлайн търсенето да се въведе понятието "перспектива".
Като пример експертът посочва начина, по който неговата съпруга търси хотел, където да отседне по време на пътуване. Тя намира в интернет няколкостотин мнения за хотели, написани от различни гледни точки, или перспективи – например от младоженци или от хора, които често са в командировка. Отзивите обаче не са сортирани, което затруднява намирането на необходимата информация.
Тансер смята, че ако резултатите от търсене бъдат разпределени по перспектива, това ще е от голяма полза за потребителите. Постигането на подобна автоматизация обаче е изключително трудна задача.