“Защо преходният остатък от делегираните бюджети не се превежда на училищата?”, “Икономиите, реализирани от едно училище, могат ли да се използват за друго учебно завадение”, “Защо се разпределят по-малко средства за училища с по-голям брой ученици от останалите?”, Защо училищата в една община се разделят на общински и държавни?” – това бяха част от въпросите, поставени от учители и общински съветници от БСП на срещата с Валентина Богданова – депутат и зам.-председател на Комисията по образование в Народното събрание.

“Не всичко в системата на делегираните бюджети е регулирано. Тя функционира едва от две години. Би трябвало преходният остатък от делегираните бюджети да се превежда на училищата. Логично и справедливо е училище с по-голям брой ученици да получава повече средства от останалите - с по-малък. Предполагам, че вие визирате конкретен случай, който съм готова да обсъдим на отделна дискусия” – каза в отговор Валентина Богданова. Тя сподели, че нейното виждане е 20 на сто от делегираните бюджети да остават в общината, тъй като тя реализира своя политика за развитие на общинските училища. Що се отнася до разделението на учебните завадения на общински и държавни – то ще продължи да съществува – каза Богданова. “Държавни училища са всички професионални гимназии. Паралелките в тях се разкриват с разрешението на Министерството на образование и науката. Разбира се, те са съобразени с развитието на бизнеса в конкретния район и необходимостта от кадри в съответното производство. Време е вече работодателите да не проявяват пасивност, а да инвестират и помагат на професионалните училища по места” – заяви народният представител.
 
В дискусията за образованието участие взе кметът на общината Георги Георгиев. Той каза, че за функция "образование" се предвиждат много средства и те трябва да бъдат изхарчени целенасочено и справедливо. “Няма община и кмет, които да ламтят за парите на училищата” – допълни градоначалникът. Георги Георгиев предложи да бъде въведена мандатност при директорите в системата на образованието. Валентина Богданова отговори, че това е предвидено в новия Закон за училищното образование.