Африканските слонове успяват да извлекат чиста вода даже от замърсени водоеми. В това се убеди снимачна група на БиБиСи, която е успяла да заснеме уникални кадри в южноафриканската пустиня Калахари на територията на Ботсвана, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

В пустинята, както е известно, водата е оскъдна, мътна или даже мръсна. Освен това по време на сухия период много водоеми пресъхват – температурата на въздуха се повишава до плюс 50 градуса по Целзий. Затова всеки източник на вода в пустинята е истински подарък на природата към всичко живо. Журналистите са станали свидетели на това как малко стадо слонове бавно се е движело около ивицата на малко езеро. Обикновено слоновете, когато достигат воден източник, независимо дали става дума за река или езеро, се устремяват в най-дълбокото, потапят се във водата с цялото си тяло, пиейки продължително време, а след това засмуквайки с хобота си вода я разпръскват на всички страни, устройвайки истински празник за душата. Но в пустинята Калахари гигантите са се държали по съвсем различен начин. Те внимателно са се придвижвали по дъното на водоема. След това, сякаш по команда, са започнали да всмукват много-внимателно с хоботите си вода от повърхността на езерото от местата, където тя е била относително чиста. При това слоновете са се стараели всячески да не я размътят, за да не се замърси.

"Слоновете спадат към тези животни, които не престават да ни удивляват със своето необичайно поведение. Това са поразително умни същества и ние все още твърде малко знаем за тях", коментира видяното операторът на филма Майк Холдинг.