Страната ни започва преговори за прекратяване на договора с Турция за доставка на ток срещу изграждане на инфраструктура у нас, който бе подписан от кабинета "Костов" през 1998 г. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, пише в. Сега.

Според документа България трябва да снабдява южната ни съседка с ел.енергия, а турският холдинг "Джейлан" да изгради магистрала "Марица" и каскадата "Горна Арда".

МС иска турската компания CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm, приемник на "Джейлан", да оттегли иска си срещу НЕК за 75 млн. евро в Международния арбитражен съд в Париж. Срещу това най-вероятно ще предложи изграждане на язовир "Тунджа".

Четири работни групи създаде кабинетът, за да подготвят споразумение с Турция. Ще ги ръководи зам. външният министър Любомир Кючуков. Експертите ще търсят "пакетно" решение на проблемите. България ще настоява и за компенсации и решение на имуществените претенции на бежанците от Източна Тракия, имотите на БПЦ в Турция, включително болницата "Евлоги Георгиев" в Истанбул и уточняването на границата по устието на р. Резовска.

От своя страна, Анкара пък поставя въпроса за пенсиите и осигуровките на българските изселници, както и да се построи язовир и ВЕЦ на р. Тунджа на наша територия.

Има и претенции към водите на р. Резовска и изграждането на система за ранно предупреждение за водите на Места и Марица.

Турция настоява и за квота за строеж на магистрали, но Калфин обясни, че това няма как да стане, тъй като при финансиране от ЕС трябва да се мине през конкурс.