Общинският съветник от БСП Христо Якимов не бе допуснат като наблюдател на публичен търг за продажба на общински имот, който се намира срещу новата съдебна палата. От тръжната комисия се мотивирали, че заседанието е закрито, както и че съветникът проявявал интерес към въпросния обект.

“След като търгът е публичен, не би трябвало той да се провежда при закрити врати” – заяви за botevgrad.com Христо Якимов. Той каза, че ще внесе предложение за промени в Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, според които на публичните търгове могат да присъстват неограничен кръг лица. “Осигуряването на прозрачност и откритост ще разсее съмненията, че общинските имоти се продават на хора, приближени до общинската власт” – смята адв. Якимов.

Общинският съветник не скри, че през януари е участвал в търг за закупуване на общински имот, който също се намира срещу новата съдебна палата. Офертата му с цената обаче не била отворена. От тръжната комисия се мотивирали, че в конкретния случай има конфликт на интереси. Търгът е спечелен от другия участник в него. Якимов е обжалвал пред Административния съд заповедта на кмета, с която се определя класирания на първо място. Първото заседание по делото е насрочено за 25 март. "Убеден съм, че ще спечеля делото, защото не съм участвал в гласуването за продажба на въпросния обект, което означава, че в случая конфликт на интереси няма" - заяви адв.Якимов.