Първата летяща кола в света направи дебютен полет в небето на САЩ, като по този начин сбъдна мечтата за намиране на изход от задръстванията, съобщи БГНЕС. Цената на ексцентричния автомобил е около 194 000 долара.

Колата, наречена Terrafugia Transition, премина по пистата, след което се отдели от повърхността и летя в небето, а после се приземи сигурно на писта в Ню Йорк. Компанията производител съобщава, че летящата кола може да премине до 650 км във въздуха с едно зареждане на резервоара със скорост около 180 км/ч. Създателят на Terrafugia Карл Дитрих заяви: "Този пробив променя света на мобилните технологии, запалените по авиацията мечтаеха за това от 1918 г.".

Когато колата докосне повърхността, единственото нещо, което пилотът трябва да направи, е да натисне един бутон - крилата се свиват и той в един миг се превръща в шофьор на двуместен автомобил с четири колела, който може да се движи на висока скорост и да бъде гариран в обикновен гараж. Колкото до зареждането й с гориво, достатъчно е колата да бъде закарана до най-близката бензиностанция и да бъде заредена с безоловен бензин. И преди са били показвани летящи коли, но тази е първата със сгъваеми крила, които й позволяват бързо да се преориентира от въздуха към твърдата повърхност.