Тази вечер ще стане ясно кой е любимият роман на българите. До финала на кампанията „Голямото четене” достигнаха 12 книги, сред тях пет са на български автори. БНТ 1 ще излъчи на живо от зала 2 на НДК заключителното предаване от инициативата. По време на него ще може да се гласува за един от 12-те романа, чрез телефонно обаждане или изпращане на sms.

Кампанията „Голямото четене” започна още през октомври миналата година. На 21 декември станаха известни заглавията попаднали в ТОП 100. Обявени бяха и 12-те романа, измежду които българите избират най-любимия си. В списъка са, по азбучен ред, „Властелинът на пръстените”, „Време разделно”, „Граф Монте Кристо”, „Железният светилник”, „Майстора и Маргарита”, „Малкият принц”, „На изток от Рая”, „Осъдени души”, „Под игото”, „Пътеводител на галактическия стопаджия”, „Сто години самота” и „Тютюн”. За една от тези книги можеше да се гласува на сайта 4etеne.bnt.bg.

Кампанията „Голямото четене” се прави у нас по лиценз на BBC. Във Великобритания, Германия и Австралия, където вече се е провеждала, печели „Властелинът на пръстените” на Толкин. Единствено унгарците са поставили на първите две места в класацията книги на свои автори.