Вчера в ПМГ “Акад.проф. д-р Асен Златаров" се проведе общинският кръг на международното състезание “Европейско кенгуру”. В него взеха участие 310 ученици от общините Ботевград и Правец. Те бяха разпределени в шест възрастови групи. Първа група обхващаше ученици от втори клас, втора – от трети и четвърти, трета – от пети и шести, четвърта – от седми и осми, пета – от девети и десети и шеста – от 11-ти и 12-ти. Второкласниците трябваше да решат по18 задачи, учениците от трета и четвърта – по 24, а от останалите – по 30. Времето за рашеване бе 75 минути.

Писмените работи на участниците в състезанието бяха проверени от членовете на местното математическо дружество. Ето и имената на учениците, заели първите места в надпреварата: Лазар Николов – второкласник в ОУ “Любен Каравелов” – Трудовец, и неговата връстничка Елена Вълкова от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Ботевград; Цветелина Пенева – трети клас на ОУ “Н.Й.Вапцаров”; Филип Ташев – четвърти клас на ОУ “Васил Левски” – Ботевград; Адела Осман – пети клас на ОУ “Н.Й.Вапцаров”; Натали Бързакова – шести клас на ПМГ “Асен Златаров”; Деспина Ненчева – седми клас на ОУ “Н. Й.Вапцаров”; Весела Хичева – осми клас на ПМГ “Асен Златаров”; Николай Генов – девети клас на ПГ по КТС – Правец; единайсетокласниците от ПГ на КТС Йордан Йорданов и Йоана Василева; Ирена Тодорова – ученичка от 11-ти клас на ГПЧЕ “Алеко Константинов”- Правец, и Георги Сираков – ученик от 12-ти клас на ПГ на КТ – Правец.
 
Най-големи шансове да се класират за националния кръг на международната метаматическо състезание имат Филип Ташев и Адела Осман. Те получиха съответно по 100 точки от възможните 120 и 150 за съответната възрастова група, в която се състезаваха.

За всички класирани ученици ще има предметни награди – съобщиха от метаматическо дружество.