Нормализирано е положението в Струмяни, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Вчера следобед кметът на общината Валентин Чиликов обяви бедствено положение, тъй като достъпът до няколко села бе блокиран, а други останаха без ток, заради обилния снеговалеж. Заради лошите метеорологични условия бедстваха общо четири села в общината - Никудин, Добри Лаки, Раздол и Клепало.

На места снегът и силният вятър събориха и дървета. На територията на общината бяха мобилизирани екипи от различни фирми, които отстраняваха аварии и разчистваха пътищата.

На места в общината снежната покривка бе един метър.

Няколко селища в област Смолян са с прекъснато електричество заради аварии, причинени от снеговалежа, съобщиха от „Гражданска защита” - Смолян. Без електрозахранване от 21 часа вчера е село Равнината, а селищата Козарка, Боево, Дъбова, Кокорци, Добрева череша, Кушла нямат ток от няколко часа днес. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.
 
Около 60 см нов сняг е навалял в района на Рожен през  последните три дни според данни на метеорологичната станция. Снежната покривка на Рожен е средно 130 см, а на отделни места достига 170-180 см заради натрупани снегонавявания.

1,5 метра достигна снежната покривка в ски зоната на Банско. Натрупалият сняг в града е един метър, а по селата в общината около 60 см. Всички пътища, с изключение на пътя Банско – Шилигарника, са почистени. Няма блокирани села, уточняват още от общинска администрация. Не са почистени част от второстепенни улици в град, заради паркирани коли на тях. Няма и проблеми с електрозахранването и водоснабдяването в населените места в общината. Все още има повишена лавинна опасност извън маркираните трасета на ски зона Банско.

На прохода Шипка има 30 см снежна покривка, съобщават от Областно пътно управление – Стара Загора. Пътните настилки са заснежени, но се опесъчават. Затворен р пътят Шипка – Бузлуджа. Продължава забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуреларкета. Всички останали МПС-та трябва задължително да се движат с вериги.

Отпадна ограничението тежкотоварните автомобили да бъдат без ремаркета и полуремаркета през прохода Предела. Проходът Папаз чаир, по направлението Гоце Делчев - Петрич,  е отворен за движение при зимни условия, съобщиха от НАПИ. В 12 ч. бе забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в област Кърджали. Екип на Министерството на извънредните ситуации превозиха болен от село Калинка до болницата в Кърджали, а друга спасителна група е изтеглила ТИР, закъсал на пътя Кърджали – Хасково. Спасители работят по сигнали за закъсали леки автомобили в района на хижа „Здравец”, станциите „Балкан” и „Напоителни системи” в област Пловдив и в района на хижа „Трендафил”, както и в Национален парк „Витоша”, област София. В резултат на усложнената обстановка без електрозахранване в цялата страна са 27 населени места и частично 5 махали. С нарушен пътно транспортен достъп са 6 населени места, сочат данните на МИС.