Епълският iPhone генерира най-много интернет трафик от всички смартфони, сочи проучване на компанията AdMob.
През февруари тази година айфонът има дял от 33%, следван от Nokia N70 със 7,1% и BlackBerry 8300 на RIM с 4,2%. В челната петица са още Nokia N80 (3,5%) и Nokia N73 (3,4%).
iPhone има още по-голяма преднина в САЩ, където е обсебил почти половината от интернет трафика при смартфоните. На второ място е BlackBerry Curve, а на трето – BlackBerry Pearl. Четвъри и пети са съответно Palm Centro и гугълфонът HTC Dream (T-Mobile G1).
Прави впечатление, че в САЩ смартфоните на Nokia дори не са в десятката по генериране на интернет трафик, което рязко контрастира с позициите им в световен мащаб.
Делът на смартфоните в интернет трафика продължава да нараства, независимо от икономическата рецесия, отчитат анализаторите. Миналия месец през този клас устройства са минали 33% от предаваните мобилни данни, докато 6 месеца по-рано делът им е бил 26%.
Взети заедно, смартфоните с операционна система Symbian държат 43% от световния мобилен интернет трафик през февруари. Същевременно делът на тази платформа е намалял значително спрямо август 2008, когато е бил 64%, докато на iPhone OS се е увеличил от 4 на 33%.