70-годишният бизнесмен Киро Киров не е засичан да излиза от страната, съобщиха пред Дарик полицейски източници, пожелали анонимност. От МВР съобщават, че ще продължат да издирват Киров, докато не бъде открит и докато той сам не обясни изчезването си. От полицията допълниха, че за тях случаят остава неразрешен въпреки твърденията на роднините, че бизнесменът е жив и здрав зад граница. Синът на бизнесмена Иван заяви, че баща му е в чужбина и че не е отвлечен. Иван Киров се е чул с баща си по телефона.

Не става въпрос за отвличане, както говорят от прокуратурата?

Прокуратурата, понеже нямахме информация къде е, може би затова говорят така, а иначе Нова телевизия говорят така, понеже бързат да са първи и са объркали информацията.

Той е в чужбина, в добро здраве, просто е заминал? 

По-скоро да, някакви лични причини.

И друг път ли е заминавал така изненадващо?

Не е практика в общи линии.

Кога се връща?

Това е лична информация. Не мога да коментирам, само това, че сме се чули с него. Получило се е недоразумение, тъй като имаше проблем с къщата, включена кола, пищяща аларма, така се е получило недоразумение. Два дена по-късно разбираме, че всичко е наред и сме щастливи.

Как обясни баща ви това недоразумение?

Длъжен ли съм това да го правя публично достояние. Не е искал да ми казва, има си право на личен живот, лошо съвпадение е в случая с къщата, алармата.

Пред Дарик дежурният прокурор Пламен Панайотов каза, че към събота вечерта Киров е продължавал да бъде в неизвестност. Ето какво отговори прокурорът, когато го запитах дали знае за твърденията на сина на Киров, че бизнесменът е в чужбина.

"Работил съм по това дело в качеството си на дежурен прокурор, а не като наблюдаващ. Предполагам, че има наблюдаващ прокурор, който може да каже нещо, ако прецени", каза Иван Киров.

Кой е наблюдаващ прокурор?

Не мога да кажа, трябва да се обърнете към градския прокурор, който е административен ръководител и разпределя производствата. Не съм в отдела за криминални престъпления, а в икономически и по стечение на обстоятелствата, че съм бил дежурен, съм участвал на един етап от процесуално-следствените действия.

Не сте ли проверявали данни на Гранична полиция дали издирваният не е напуснал страната?

Една от версиите, по които се работи, е отвличане, но се работи по всички версии, за които има данни. Проверява се абсолютно всичко. Лицето, към събота вечер, когато правихме огледа на мястото, където бе намерен джипа, беше в неизвестност. Оттам нататък всички способи за събиране на информация се използват, за да се стигне до истината.