Възможно е близките на бизнесмена Киро Киров да твърдят, че е в чужбина, защото са получили такива указания от похитителите, смята криминалният психолог Росен Йорданов. Според него у нас ще има увеличение на отвличанията заради чувството на безнаказаност. Бизнесменът Киро Киров е в неизвестност от вечерта на 27 март. Ето какво още каза Росен Йорданов:

„Напълно възможно е това да са указания, които са дадени при едно друго обаждане от страна на похитителите. Факт е, че има твърде малко хора, които са заловени за извършващи подобна престъпна дейност. Тези, които са заловени не получават  адекватни присъди и всичко това води до едно ескалиране. Преди няколко месеца подозирах, че вероятно броят на тези престъпления ще се увеличи и то на хора, които не са чак толкова имотни или състоятелни, за да бъдат отвличани и да се търсят големи откупи”, смята той.

„Самият факт, че това не се наказва, а и фактът, че наказанията, предвидени в закона, са изключително малки. Представете си, ако вие успеете да вземете един или два милиона, какво ви пречи дори и да ви хванат да лежите две-три години и след това да си ги харчите парите”, твърди криминалният психолог.

„Този род престъпления, самата ни съдебна система и законите, не са адекватни. Всичко това води до ескалация не само на добре организираните групи, но и на хора, които тепърва биха се ориентирали към такъв род престъпна дейност, това са основните фактори”, обясни Росен Йорданов.