Учени от Университета на Колорадо, САЩ, са моделирали процеса на падане в гигантска черна дупка. То не е от полза за здравето, но зрелището трябва да е впечатляващо, пише с чувство за хумор сп. "Ню сайънтист" .

Физиците Андрю Хамилтън и Гейвин Полемус са създали модел на това, което човек може да види по пътя към центъра на черната дупка. Изследването и моделът ще помогнат на специалистите да решат въпроса за характера на черните дупки.

Моделът е изграден от учените на основата на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, която описва силата на тежестта като проява на пространствено-времевия континуум. Като пример е избрана въображаема гигантска черна дупка с големина 5 милиона слънчеви маси.

Предполага се, че в центъра на нашата галактика, на Млечния път, има именно такава черна дупка.

С преминаването през нея наблюдателят се приближава към хоризонта на събитията - въображаемата сферична повърхнина, ограждаща цялата маса на черната дупка. Частиците извън тази област могат да падат вътре, без да могат отново да го напуснат.

Обектът, пресичащ хоризонта, неизбежно се разрушава. На модела от гледна точка на наблюдателя е показано какво става с обектите, пресекли хоризонта на събитията.

При приближаването към центъра изглежда, че триизмерната вселена се превръща в двуизмерна. БТА