Днес е Архангелова задушница. 

Tя е винаги в съботата преди Архангеловден (8 ноември).
Архангелова задушница е една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Панихидата за Архангелова задушница - ден, в който по традиция се отдава почит и вечна признателност на загиналите български воини, ще бъде отслужена днес от Знеполския епископ Йоан.

На ритуала във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища ще присъстват председателят на парламента Георги Пирински, президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, заместник-министри на отбраната, командващите на видовете въоръжени сили, военнослужещи от Столичния гарнизон, представители на военнопатриотичните съюзи. 

Ритуалът ще започне в 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища и в него ще участват началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, заместник-министри на отбраната, командващите на видовете въоръжени сили,  военнослужещи от Столичния гарнизон, представители на военнопатриотичните съюзи.

Военният мавзолей-костница е построен през 1924 година. В него са положени костите на близо 4000 български воини, участвали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Костите на загиналите са пренесени от бойните полета.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години - през 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.