64-годишният Вене Василев Сотиров е бил отвлечен снощи около 19.30 ч. пред блок 133 в столичния квартал „Сухата река”, където живее. Това става само три дни, след като беше освободен бизнесменът Киро Киров. Похитителите са били четирима. Двама от тях са били в полицейски униформи с неприкрити лица, а другите двама са били с полицейски униформи и качулки с надпис полиция. Дошли са с лек автомобил с полицейски обозначителни знаци и са тръгнали по посока към Ботевград. До момента за него не е поискан откуп.

Малко след 19.30 ч. Вене Сотиров се прибрал към панелния блок, паркирал джипа си и тръгнал към входа. Тогава от полицейска кола с буркан изскочили двама с качулки и автомати, другите двама чакали в колата. Той се развикал, а те употребили сила, тъй като бизнесменът е едър и силен човек. Пред входа има капки кръв, паднали са и ключовете му и дребни стотинки. Група деца, които са играели пред входа, са видели всичко.

Минути след него се е прибрала съпругата му Василка, разказва съседката Мария: Съпругата му отключи СОТ-а и започна да го вика по име. Явно разбра, че не е вкъщи. Излезе и започна да го търси по телефона, който беше изключен. Тогава просто изрева жената. Казах на полицаите, те бяха много – имаше и цивилни, имаше и униформени. Казах им, че това е съпругата и те започнаха да взимат справки – имена, ЕГН. Тя ги попита какво е станало, какво се е случило, но те си замълчаха. Един от тях каза да се приберем вкъщи, че това били техни колеги. Един от полицаите каза, че колата е излязла от техния гараж. И понеже и други съседи вече дойдоха и ние започнахме да се смеем. Попитахме ги как така техни колеги идват, а те не знаят и взимат такава подробна справка. През това време дойде оперативната група, която трябваше най-вероятно да вземе уликите, и малко по-късно дойде и дъщерята на Сотиров. И на нея и бе казано същото, че е извикан в полицията за справка. Даже дъщерята се ядоса на майка си, попита я как може да я плаши така, баща й бил взет за справка. Жената започна да ги моли, каза им вижте какво, той е диабетик, и той наистина е диабетик, той е огромен човек, едър, много солиден вид има. С високо кръвно е, непрекъснато е на подържане. Семейството са много точни хора.

Други подобни инциденти да сте виждали около него?

Не, не се е чуло. Тихи хора са.

Отвличането е извършено по същия начин и със същия почерк като това на Киро Киров. Близките на похитения са се свързали с полицията и са подали жалба, и за новото отвличане вече е образувано наказателно производство. То се наблюдава от групата прокурори от Софийска градска прокуратура, които разследват и отвличането на Киро Киров.

Заместник градският прокурор Роман Василев съобщи, че прокуратурата има защитен свидетел – член на групата за отвличания. Вчера по разпореждане на обвинителите жандармерията е претърсвала евентуални укрития на групата за отвличания. Намеренията на прокурорския екип са били днес до обед да извършат арести на членове на бандата. Те обаче са изпреварили събитията и с новото отвличане снощи на бизнесмена са предотвратили готвените арести. Засега и от прокуратурата пазят пълно мълчание за отвличането.

Вене Сотиров е изявен деятел на кооперативното движение в България, съобщава „24 часа онлайн". По данни на информационната система „Сиела" той участва в над десет фирми и кооперативни сдружения. Има участие в  кооперация „Мургаш -Кремиковци, „Градски кооперативен съюз-София", „Кооп търговия и туризъм", холдинг „Кооперативен бизнес", „Централен кооперативен съюз", акционерните дружества „Кооптърговия", „Мургашкооп" и др. До 1995 г. Вене Сотиров е бил член на надзорния съвет на Първа източна международна банка, заедно с президента на футболен клуб „Славия" Венцислав Стефанов, бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, бизнесмена Георги Лялев и др. До 1996 г. Сотиров е бил и в ръководството на „Централна кооперативна банка".

На 26 януари 2009 г., пред вестник „Земя" той казва: „Имаме десет магазина. Най-силен е този в квартал „Враждебна” - той дава над 37 % от общия стокооборот на кооперацията. В него ние предлагаме всеки ден около 6000 вида стоки. Средната обращаемост на стоките е 16-17 дни. Това е най-големият ни търговски обект с месечен оборот от 120-130 хиляди лева. В Бухово и Долни Богров стоките са около 4000, защото те са по-малки магазини и обслужват по-малко хора. Тук посоката трябва да бъде една - постигане на максимални положителни резултати, т.е. увеличаване на обема на продажбите, което да доведе до увеличаване на стокооборота. Магазините на Наркооп в Перник и в Дрен заработиха направо перфектно, потръгна търговията и в магазина в село Рударци".

В края на миналата година списание „Тема" описа скандал, свързан с една от фирмите на отвлечения - кооперация "Мургаш-Кремиковци". Тя е най-малкият столичен превозвач и обслужва единствено маршрутна линия № 43, която свързва град Бухово и околните села и квартали с центъра на София. Там обаче била и линия № 17, собственост на друга фирма, чийто маршрут бил удължен съгласно решението на общинската транспортна комисия. Шофьорите на № 17 потегляли малко преди да се зададат колегите от № 43 и така започнали да им прибират пътниците. Председателят на ВРК "Мургаш-Кремиковци" Вене Сотиров засипал общината с протести. Общинските съветници от БСП го подкрепили.

За другата фирма се застъпил зам.-председателят на Столичния общински съвет от квотата на СДС Борислав Бориславов. Съветниците от останалите групи гледали безучастно пренията на колегите си, докато не се оказало, че маршрутка № 17 е застъпила интересите и на линия № 34, обслужвана от трети, голям превозвач. В негова защита били общинарите от коалицията "Гергьовден"-БЗНС-НС-ДП, пише "Тема".

Запознати с дейността на Вене Сотиров твърдях, че бил заможен човек, но имал и доста дългове в последно време.