Ръст на чиститите доходи отчете Google за първото тримесечие на 2009-а. Интернет гигантът обяви резултат от $1,42 милиарда, което е увеличение от 8,9%, спрямо същия период на миналата година.
Приходите на Google за тримесечието са нараснали с 6,2% до $5,51 милиарда, в сравнение с $5,19 за Q1'08. Оперативните доходи бележат ръст от 22% и достигат $1,89 милиарда.
Финансовите резултати на Google съвпадат с очакванията на анализаторите. Ръстът се дължи на успешните програми за намаляване на разходите и увеличение на приходите от банерна реклама.
Google притежава най-мощната и популярна търсеща машина в интернет. Основна част от приходите на гиганта генерират рекламите, помествани в резултатите от търсене. По данни на Nielsen за март, делът на Google на американския пазар за търсене е достигнал почти две трети.
На фона на икономическа криза, която засегна много компании от ИТ индустрията, Google показва завидна стабилност. Към края на март персоналът на интернет лидера по целия свят е наброявал 20 164 души. Google предприе съкращения в някои отдели, но в същото време назначава нови служители в други, като част от програмите за оптимизация.