Колективът и настоятелство “Светлина” при ОУ “Н.Й.Вапцаров” ще внесат жалба до кмета Георги Георгиев и общинския съвет.
В жалбата се казва: “Уважаеми господин Кмете, уважаеми общински съветници, от местните средства за масова информация научихме за предложението на ръководството на ОУ “Васил Левски” ОУ “Н. Й. Вапцаров” да бъде преобразувано в друг вид училище /начално, прогимназиално или обединяване с ОУ “Васил Левски”/. Изрязяваме тревога и категорично несъгласие. Това е в противоречие с интересите на ученици, родители и персонал на училище “Никола Йонков Вапцаров”.
Нашето училище работи за привличане на роми и техният брой е увеличен два пъти през последната година. Подготвяме и ще внесем проект към МОН за интегриране на етническите малцинства, с разнообразни извънкласни извънучилищни форми на работа, целящи успешна социализация на учениците от етническите малцинства.
Ръководството на ОУ “Васил Левски” е длъжно да активира целия си потенциал, да приложи адекватни мерки за решаване на проблема, без да нарушава и засяга интерисите на други училища. Би могло да се обмислят варианти за преобразуване му в друг вид /спортно училище, СОУ или търсене на привлекателни форми за обучение/.
Едно добре работещо училище като ОУ “Никола Йонков Вапцаров” не бива да става жертва за решаване на проблем, наслояван в последните години. Това ще обезличи най-старото и най-голямото училище в общината, с дългогодишна история и богати традиции”.

Следват подписите на директора на училището, на учители и членове на настоятелството.