От областната управа напомнят на общините, че все още могат да кандидатстват по програма САПАРД за безвъзмездна финансова помощ за обновяване на селата.

Проектите за обновяване и развитие на селата трябва да са следните дейности: изграждане или подобряване на водопроводна мрежа; подобряване на улична мрежа; изграждане на канализация; възстановяване на исторически сгради; изграждане или възстановяване на културно-информационни центрове и паркове; изграждане на места за събиране на селскостопански битови отпадъци, вкл. площадки за събиране на трупове.

Срокът за изпълнение на одобрени проекти е не по-късно от 15 юни 2008 г., напомнят от областната управа. “Всички общини от Софийска област са включени в списъка на селските райони и при една добра активност от Ваша страна все още бихте могли да кандидатствате с по-краткосрочни проекти по програма САПАРД” – пише зам.областният управител Красимир Кръстанов до кметовете в общините. Писмото си той е изпратил и до всички печатни медии в областта.

От своя страна областната администрация гарантира, че ще предостави своевременно становищата си за социално-икономическата необходимост на отделните проекти, което е един от изискващите се документи.