Софийската градска прокуратура ще повдигне обвинение срещу бившата директорка на Националната агенция за приходи Мария Мургина. Това съобщи Маргарита Немска, наблюдаващ делото прокурор от Софийска градска прокуратура. Мургина ще бъде обвинена в длъжностни престъпления. Делото бе образувано през февруари за източване на милиони ДДС с покровителството на висши служители на агенцията.

В понеделник - 11 май, наблюдаващият прокурор по делото за източването на огромни суми ДДС с покровителството на служители от НАП Маргарита Немска ще изпрати призовка до бившата шефка на агенцията Мария Мургина. Това ще стане след заседание при заместник главния прокурор Валери Първанов. Мургина ще бъде призована за края на седмицата, за да й бъде повдигнато обвинение за длъжностни престъпления по делото. По думите на заместник главния прокурор веднага след това ще бъде внесен обвинителен акт срещу Мургина и други служители на НАП в Софийския градски съд.

Маргарита Немска уточни, че засега по това дело обвинения се повдигат само срещу Мария Мургина.

Мургина подаде оставка на 12 февруари, след като ДАНС й отне допуска до класифицирана информация. Тя посочи като мотив за напускането си неизпълнението на плана за данъчните приходи на агенцията за 2008 г. ДАНС и прокуратурата образуваха проверки за измами с ДДС в приходната агенция за стотици милиони лева, а Сметната палата - за администрирането на приходи от ДДС в НАП.

От разследването срещу бившия шеф на ЦСКА и „Кремиковци" Александър Томов пък стана ясно, че двамата с Мургина са източили милиони ДДС от комбината през верига от офшорни фирми и договори за продажба на акции на футболния клуб. Мургина като директор на НАП пазила от ревизии сделките на Томов.