Към 42-45 години мъжът достига важна психологическа и физиологична граница. На тази възраст той вече е постигнал определен социален статус и основните му усилия се насочват към неговото поддържане. Този период със скрито опасение чакат не само мъжете, но и жените, които са с 10-15 години по-млади от своите съпрузи.

Може ли съпругът да поддържа сексуалната си активност на предишното ниво? Сред многото мнения има няколко, които са доста популярни, но всъщност нямат нищо общо с истината:

Заблуда №1: Мъжът над 40 години, особено успелият, не е задължително да мечтае за сексуално дълголетие

Сексолозите твърдят точно обратното: колкото по-висок е социалният статус на мъжа, толкова по-активен е той в сексуалния живот. Той не само е уверен в себе си (което по естествен начин поддържа неговата сексуалност), но и като правило води здравословен начин на живот.

Заблуда №2: За стимулиране на сексуалната си активност зрелите мъже трябва да сменят по-често партньорките си

Науката е доказала, че новите връзки носят на по-зрелите мъже усещане за несигурност от промяната. Мъжът свиква към определен модел на взаимоотношения, към определен стил на сексуално общуване. Смяната на партньорката за организма на мъжа е истински стрес. Новото и неизвестното, което на млади години е предизвиквало възбуда и трепетни очаквания, сега предизвиква подсъзнателен страх от неуспех с новата партньорка.

Заблуда №3: За продължителността на сексуалния живот на мъжа може да се съди по размерите на неговите полови органи

Половата конституция, от която зависи колко дълго мъжът може да запази своят сексуална активност, не зависи от размера на половите му органи. Най- важна е работата на хормоналната система. А между дейността на хормоните и размерът на половите органи няма никаква връзка.

Заблуда №4: Специални хормонални препарати могат на отсрочат момента на угасване на половата функция

Никакви хормонални препарати не трябва да се приемат без лекарско предписание. Препаратите, съдържащи тестостерон, действително лекуват недостига на полови хормони при мъжете, но това трябва да се прави само след провеждането на съответните изследвания и анализи.

Заблуда №5: Импотентността и мъжкият климакс са едно и също

Импотентността може да възникне на всяка възраст - както при 20- годишните, така и при мъжа в климактерния период. Много мъже преживяват климакса напълно спокойно. Угасването на половата функция при тях става постепенно и незабелязано. Практически 50% от мъжете над 70 г. са способни (при желание) да извършват полов акт.