Над 5000 лева за консумативи дължат депутати от миналия 39-ти парламент, които са живели по време на мандата си във ведомствени жилища, показва справка, предоставена на Дарик от администрацията на Народното събрание.

Повече от половината от тези пари са за неплатени сметки за парно. Останалата част са задължения за невъзстановени материални активи. Дължимите средства са платени от бюджета на парламента. Заради това в края на мандата си сегашното Народно събрание ще удържи по 500 лева от заплатите на всички депутати, които живеят във ведомствени апартаменти като депозит за покриване на евентуални неплатени сметки за парно, ток, вода и телефон. Предвижда се сумата, която остане след плащането на сметките, да бъде възстановена на депутатите. Половината избраници живеят във ведомствени жилища.

Очаква се с проекторешение парламентът да забрани ползването на служебни коли през юни, за да не се харчат пари с предизборни цели. До края на май народните представители трябва да върнат служебните си лаптопи и мобилни телефони. Досега не е имало такава практика, защото статутът на депутат важи до края на мандата на парламента, който по Конституция изтича на 25 юни. Очаква се тогава на тържествено заседание 40-ят парламент да бъде разпуснат.

Избраниците ще получат и възнаграждения за месец юни, макар да се очаква да работят само седмица следващия месец.