Иван Лилов напуска Рилски спортист. Талантът гледа към чужбина и иска това лято най-после да сбъдне мечтата си за трансфер навън. Договорът на гарда с носителя на купата в Балканската лига изтече и няма индикации, че ще бъде подновен. Ръководството има желание да задържи младока, но няма моралното право да го спъва, когато самият Лилов гледа в съвсем друга посока.

196-сантиметровият баскетболист отиде в Рилецо миналата есен, а за 48 мача (б.а. в 47 като титуляр) записа средно по 14,4 точки, 3,4 борби, 2,8 асистенции, 1,5 отнети топки. Иван бързо се превърна в основна фигура в състава на македонеца Александър Тодоров и бе силен през целия сезон с изключение на плейофите в НБЛ, където поизгуби добрата си форма. Освен трофея в БИБЛ, бившият лидер на Балкан Ботевград стигна до четворката и в турнира за купата на България, и в първенството. Лятото по-малкият от двамата братя Лилови ще бъде включен в разширения състав на националния тим на Пини Гершон, който започва подготовка за Евро'09.

Иван Лилов има договор с гръцката мениджърска агенция "FCM", откъдето още преди година опитаха да пласират своя клиент в клуб от южната съседка. Нашето момче бе на проби в АЕК Атина, а след това се заговори и за евентуален трансфер в Кавала. Лилов бе цел и на участника в Балканската лига - сръбският Суислайънс Таково, но накрая се върна у нас и избра Рилски спортист, заради тежката криза в Балкан. С ботевградчани гардът стигна до сребро в шампионата с Георги Младенов начело на отбора през 2007/2008.

Лилов ще може да чака за трансфер в чужбина чак до октомври, тъй като заради европейското през септември трансферния прозорец ще остане отворен по-дълго време за Стария континент. Ако до тогава той все още е без отбор все пак съществува вариант, при който да го видим и догодина в България. Зависи обаче дали през това време на негово място ръководството не е привлякло друг играч. Интерес към Лилов може да проявяват от бившия му клуб Лукойл Академик и от Левски, откъдето на него сигурно би му било по-лесно за в бъдеще да се реализира навън.