Пациентски организации отново алармират за проблеми с лекарства за онкоболни. От фондация "Утре за всеки" обясниха, че Министерство на здравеопазването отпуска лекарство за рак на гърдата на всеки 30 дни за даден пациент. Вливането на медикамента обаче трябва да се направи на 21-ия ден.

"В цял свят херцептина се влива седмично, а при нас на 21 дена, но ако не се влее дотогава, вече на 23-я ден става безсмислено, това е една отрова в организма. Другият проблем е, че няма данни колко жени в България имат нужда от лекарството за рак на гърдата "Херцептин". Има и друг проблем - херцептина трябва да се влива след седмата седмица от химиотерапията, а при нас е след четвъртия месец", обясни Савина Драганова от фондация "Утре за всеки".

"Ако пациент трябва да си заплати лечението с "Херцептин" за една година, то това би му струвало около 72 хиляди лева. Проблем има с излизането в отпуска на новият апарат за сцентография, който е в онкодиспансера. Беше открит преди десетина дни и когато звъннах, за да си запиша час, ми казаха, че може за октомври месец, защото август и септември излизат в отпуск. Когато цяла България разчита на този ценен апарат, при него ценното е, че облъчването на хората не е толкова силно, не могат да си позволят да бъдат в отпуска два месеца", каза още Драганова.