До края на деня "Ред, законност и справедливост" ще сезира главния прокурор Борис Велчев за груби нарушения, направени от членовете на секционните избирателни комисии (СИК) в Турция по време на парламентарните избори, съобщи лидерът на партията Яне Янев. Според него вписаните в протоколите избиратели са 1600 в секция, което означава, че всеки избирател е подал бюлетина за по-малко от минута при нормална процедура от 5 минути.

РЗС иска назначаване на експертиза по подадения сигнал и провеждане на симулационно гласуване, което да покаже колко бързо може да гласува един избирател в Турция, като се има предвид, че 70 процента от тях не разбират български език. Предполагаемите закононарушения според Яне Янев: „Събират се документите за самоличност и се вписват от членовете на секционните избирателни комисии без хората изобщо да са там. Още преди започване на изборния ден са вписани поне 200-300 имена".

РЗС не поставя условия за участие в новото правителство и не желае участие на всяка цена, но ще го направи, ако правителството бъде структурирано на антикорупционна основа, допълни Янев: „Бихме подкрепили само правителство, в което имаме достатъчно солидни гаранции, че хора от една или друга партия в това правителство няма да бъдат обект на проверки на органите и от домовете им да бъдат иззети да речем по 200 000-300 000 евро. Ако ни убедят, няма пречка да участва не само г-н Костов, но и старите му министри до един".