Скакалци мутанти нападнаха петричко поле. Насекомите представляват заплаха за земеделците, които се притесняват от унищожаване на продукцията им. Скакалците достигат до 10-12 сантиметра и се хранят с листа от земеделски култури.

Това е поредният случай, когато подобни твари атакуват Югозапада. Въпреки че хората в Петрич и околните села се притесняват, трябва да подчертаем, че става дума за белочел скакалец, който е безобиден и рядко вреди на реколтата, категоричен е Иван Марковски - директор на регионалната служба „Растителна защита" в Благоевград. „Най-големият вид, който е тук, е белочелият скакалец, който се развива по Струмското направление. В съвсем ограничен мащаб се развива популацията му и той почти не причинява щети. Това са единични екземпляри, които дори не заслужават внимание. Те все още не са завършили развитието си. Този вид се намира в нашите био-топи, съществувал е преди да се появи човекът и ще остане вероятно и след нас", обясни Марковски.

Марокански скакалци са нападнали и няколко хиляди декара в землищата на община Момчилград и са започнали да унищожават тютюневата реколта. Засегнати са нивите на хора от селата Нановица, Груево, Девинци, Седефче, Лале, Постник. За момента не можем да говорим за масирано присъствие на летящите скокливи насекоми, но тяхната плътност е твърде голяма и наистина заплашва реколтата, заяви кметът на Момчилград Ердинч Хайрула.

Общината е подала докладна записка за случая в регионалното звено на "Растителна защита" в Хасково, а сигналът е препратен в София. Нашето притеснение е, че следващата година проблемът с марокански скакалци ще бъде още по-голям, каза Ердинч Хайрула. След консултации със специалисти по растителна защита той препоръча на стопаните да пръскат нивите си и пространството около тях с хормонални препарати. Най-едрите скакалци, нападнали Момчилградско са с дължина между 8 и 10 сантиметра. Едно от най-пострадалите села е Груево. Хората там са в паника да не им се унищожи тютюневата реколта.