41-то Народно събрание беше открито с тържествено заседание, на което всички новоизбрани депутати положиха клетва. В парламента влязоха представители на шест политически сили - ГЕРБ, Коалиция за България, Синята коалиция, ДПС, "Атака" и "Ред, законност и справедливост".  

Новите избраници подраниха с час за началото на тържественото заседание. На влизане в залата получиха временни карти за гласуване и инструкции как да работят с тях.

На заседанието дойдоха още президентът Георги Първанов, лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов и патриарх Максим.

В тази зала като на филмова лента минава цялата политическа история с нейните възходи и крушения, обърна се към депутатите проф. Андрей Пантев, който като най-възрастният народен представител откри заседанието. Той заяви, че никой няма интерес от провал на това правителство и увери мнозинството, че ще бъдат подкрепяни. "Бъдете добри, поздравявайте се любезно в кулоарите, пийте кафе заедно, не бъдете мили един към друг само когато сте командировка в чужбина", препоръча на новите депутати проф. Пантев.

Парламентът в момента е скривалище за управляващата коалиция, заяви лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов. По думите му, тези, които са провалили досегашното упрваление, са се скрили в Народното събрание. Борисов коментира и поведението на депутатите от ДПС, които "са се обърнали към всички, включително и към портиера, не към партията, която е победила". Лидерът на ГЕРБ допълни, че това, което се иска от него, ще го направи и трябва да се работи заедно.

Откриваме нова страница в историята на България, само преди дни повече от два милиона български граждани поискаха по-ясен и категоричен начин за управление на държавата. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов първи се обърна към депутатите в залата. По думите му, управлението на първата политическа сила няма да позволи да има политическа чадър над нито една партия или политическа личност. Всеки случай, или дори опит за заобикаляне и нарушаването на закона, ще бъде разкриван и санкциониран, каза още Цветанов. Той допълни, че ГЕРБ ще предложи меморандум за политическо партньорство и подкрепа за новото управление, но без партиите, участвали в предишното управление. Цветанов не даде повече яснота за формулата на бъдещия кабинет, като каза само, че започват консултации с партии, които са най-близо до дясноцентристките идеи и че ще уточняват "принципи и приоритети, а не постове". "Това, което искаме да постигнем, е сътрудничество и подкрепа на принципна политическа основа, а не коалиционно договаряне на постове срещу парламентарна подкрепа", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

БСП приема с уважение тежката дума на избирателите, заяви от парламентарната трибуна председателят на левицата в парламента Сергей Станишев. Ще подкрепяме всяко действие на властта за постигане на по-високи стандарти, доходи и социална защитеност, каза още лидерът на БСП. Той увери, че партията няма да бъде самоцелна, а силна опозиция с алтернативни решения.

Ще подминем с горчива ирония парадокса, че ДПС е желана политическа сила, когато сме нужни във властта и удобен виновник при загубата й, заяви заместник-председателят на Движението Лютви Местан.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от ГЕРБ да потърси отговорност от тези, които са навредили на България и се закани, че партията ще оттегли подкрепата си към ГЕРБ, ако тя тръгне с компромиси към виновните. Сидеров призова главния прокурор да снеме имунитета на Ахмед Доган и да започне разследване срещу него.

Партиите от ЕНП имат реформаторско мнозинство в 41-я парламент и този потенциал трябва да бъде използван, каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му, ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака" могат заедно да променят Конституцията и да осъществят реформа в съдебната система. Димитров допълни, че новото правителство трябва да успее още тази есен да върне част от европейските фондове.

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев поздрави ГЕРБ за победата и увери, че партията ще подкрепи Бойко Борисов за премиер. Българите си поискаха държавата обратно и показаха, че виждат ГЕРБ като носител на промяна, каза още Янев.

Цецка Цачева от ГЕРБ беше избрана за председател на Народното събрание и така тя стана първата жена на този пост. Тя каза, че ще работи всеотдайно за авторитета на българския парламент. Цачева посочи, че българските избиратели не приемат полупразната зала и грасуването с чужди карти, очакват парламентът да бъде изпълнен с повече съдържание и по-малко процедури. По думите й, приоритет в работата на ГЕРБ в тази институция ще бъде деловитостта, по-малко показност и повече самодисциплина.

Депутатите избраха шестима заместник-председатели на 41-то Народно събрание - по един от всяка парламентарна група. Заместници на председателя на парламента Цецка Цачева ще бъдат Лъчезар Иванов от ГЕРБ, Георги Пирински от Коалиция за България, Христо Бисеров от ДПС, Павел Шопов от "Атака", Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Атанас Семов от РЗС. Те бяха подкрепени от 235 депутати, без против и с един "въздържал се".

Президентът Георги Първанов каза преди началото на заседанието, че би искал новият парламент не просто да изкара мандата си, а да свърши много работа, защото "ни чакат много проблеми, свързани с кризата, проблеми, които ще трябва да преодоляваме с оглед диалога с ЕС. Този натоварен дневен ред изисква пълна мобилизация, посочи президентът.

Правителството на Сергей Станишев вече е в оставка, която е официално депозирана в деловодството на НС. Съдържанието на документа беше прочетено от парламентарната трибуна от председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната, пише в оставката на кабинета Станишев.