Рязко се е увеличил броят на жалбите за дискриминация в сферата на труда през тази година, съобщи в Силистра председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп.

Само за полугодието са подадени 550 оплаквания по признак „лично и обществено положение", а през цялата 2008 година общият им брой е бил 720. Най-много са жалбите срещу несправедливо заплащане и делене по възраст и пол в колективите. Сред най-засегнатите са младите майки и възрастните учители, принудително освобождавани преди навършване на години за пенсия.
 
През есента Комисията ще започне съвместна работа с МОН за мониторинг на учебните програми и въвеждане на часове по антидискриминация. Според Кемал Еюп е тревожна тенденцията, че 90 на сто от децата в ромската общност не са обхванати в училище. „След 20 години 20 на сто от работоспособното население ще са роми, а сред тях е най-висок прагът на чувствителност към дискриминация", подчерта още Еюп.
 
В Силистра днес се провежда кръгла маса на тема „Да премахнем дискриминацията в българското общество" в рамките на едноименен проект, изпълняван от МТСП.