С два автобуса социалисти от Етрополе и общината заминаха вчера на Бузлуджа за Националния събор на левите, който тази година беше посветен на 118-та годишнина от създаването на социалистическото движение в България.
Мотото на събора беше „Булзуджа’2009 – сила за промяна”. Това беше и лайф-мотивът на кратката реч на председателя на БС Сергей Станишев.
Преди митинга Историческата поляна, на която е поставено началото на социалистическото движение, се огласяше от песни и дори от стихове на Вапцаров, с които беше отбелязана и 100-годишнината от рождението на поета-революционер.
Митингът го водеше отново вечното „момче” на БСП Стефан Данаилов.
„Приканвам ръководството на партията да излезе на трибуната, нека да ви видят хората…”
На трибуната излязоха и 29 от 118-те млади членове на БСП от цялата страна, които получиха членските си книжки лично от Сергей Станишев. Беше присъдена наградата на Института „Николай Добрев” на журналистката Велислава Дърева.
Двете едногодишни деца, Снежана на Симеон Славчев от София и Спасиан на Надя Крисурска от Пазарджик, бяха атракцията на митинга. Двамата млади социалисти   получха наградите си за активно включване в предизборната надпревара.
„Най-симпатичната червена бабичка”, както я представи Ламбо, Румяна Радкова от Русе поздрави присъстващите на митинга, като в изказването и имаше много болка и от загубата на последните избори, и от това че нейното поколение няма много време да чака големите промени.
„Събираме се всяка година на Бузлуджа, за да черпим сила от историята на партията, за да ползваме мъдростта на нашите предци, да преговаряме поуките от нашите успехи и нашите грешки. Тъкмо това е мястото, което ни зарежда с нова енергия.” С тези думи Сергей Станишев започна своето 12-минутно слово. И още” Претърпяхме тежко политическо поражение. Народът каза тежката си дума и ни отреди ролята на опозиция. Загубихме избори, след като за първи път от началото на прехода изпълнихме успешен управленски мандат. Постигнахме немалко и нямаме причини да се срамуваме от каквото и да било, но не бяхме безгрешни.”
Ето и някои от другите моменти от словото му, които придават духа на неговото изказване и духа на хората от събора на Бузлуджа.
Падали сме, ставали сме и пак сме побеждавали! БСП не се страхува от истинските политически битки! Защото онова, което причинява болка, ни прави по-мъдри и по-силни.  Защото всичко, което правим, черпи смисъл от дръзновението на шепата светли люде, които преди 118 години са ни заредили с вярата, че отвъд делничните трудности, безпаричието, неравноправието и житейските драми има идеал. Има кауза.
Тази Бузлуджа не е лесна за мен. Доскоро носех цялата отговорност за управлението на държавата, нося отговорността и за изборната загуба. От отговорност не бягам. И лесния път за лично бягство няма да избирам. Не се срамувам да погледна в очите и работниците, и пенсионерите, и студентите, и майките, и децата. Защото повечето от нещата, които през 2005 година обещахме, сме изпълнили.
Защо тогава хората не ни гласуваха отново доверие? Защото допуснахме грешки и провали - в противодействието на корупцията и престъпността, в работата с европейските субсидии, в съдебната реформа. Това не зачерква постигнатото, но е важно, защото по него народът произнесе присъдата си.
Той очерта като голямата задача пред БСП е „презареждане”, за което се иска сила. 
Днес да се презаредим с гордото ни наследство е особено нужно. Да, не се срамувам, защото работехме в името на голямата цел - България!
Това е посоката на промяната. Такава презареждаща промяна трябва да се превърне в политика, в поредица от действия, които ще ни доведат до бъдещи изборни успехи.
Скъпи социалисти, се обърна кой към присъстващите, аз, заедно със стотици хиляди български граждани, съм член на най-гордата и достойна партия - на БСП. Гордея се с това! От вас съм се учил да имам сила. Сила за промяна. Знам, че имаме - и сила, и смелост, и воля.
И като припомни финала на филма на Тенгиз Абуладзе "Покаяние", накрая той подчерта, че от днешната Бузлуджа започва улицата към храма на покаянието, презареждането и силата за промяна. 
За след обяд беше предвидено заседание на организационния комитет за създаване на Младежко обединение в БСП. След това младежите да се състезават по пейнтбол, а вечерта да завърши с традиционната младежка дискотека под звездите.
На снимките:моменти от тържествата