Комисията за защита на потребителите предупреждава, че във връзка със световната икономическа криза е възможно да се увеличи броят на нелоялните търговски практики от страна на фирми с цел привличане на клиенти. Те касаят както предлагането на стоки, така и на услуги, допълват от ведомството.

Само през последните дни контролният орган е приключил работа по няколко случая, част от които по жалби на граждани за некоректни предложения от страна на търговци. Всички те са се оказали заблуждаващи нелоялни търговски практики и е постановено нарушенията да бъдат прекратени.

Едната от тях е свързана с раздаване на промоционални талони за безплатни напитки с неверен срок на валидност. Друг търговец е извършвал дейността си като е създавал условия за увреждане на икономическите интереси на своите клиенти с обещанието, че поръчаната от тях храна ще им бъде доставена безплатно. Трета доказана нелоялна практика е тази на обществена пералня, която рекламира извършваните в нея услуги така, че у потребителя да остава впечатлението, че всички те са на стойност 1 лев. Председателят Дамян Лазаров забрани и нелоялна практика на заведение, което умишлено е изписвало в менюто си по-ниски цени на предлаганите напитки от продажните им цени, които стават ясни едва след извършването на покупката и получаването на касовата бележка.

Експертите на КЗП съветват потребителите да обръщат внимание на всеки детайл от промоционалните търговски предложения. Да бъдат особено бдителни за евентуални условия, при които са валидни офертите, за допълнителна информация, изписана с по-дребни букви или нечетивен шрифт. Да следят зорко целия процес на покупко-продажбата и ако сметнат, че са подведени, да направят отказ от сделката.

Коректно изписаните цени и грамажи в лист- и карт-менютата са от особено значение, тъй като въз основа на тях потребителите вземат решение за покупка. От КЗП напомнят на всички потребители и най-вече на почиващите, които са по-активни посетители на заведенията и може би малко по-разсеяни по време на отпуската си, че, съгласно Закона за туризма, лист-менюто и карт-менюто трябва задължително да съдържат цените и количеството на предлагания асортимент и да бъдат предоставени както преди поръчката, така и при заплащането на сметката.