Продължава работата на Международния семинар MIJARC ЕВРОПА, който се провежда от 8 август в Етрополе.
Във вторник на 12 август беше организирана кръгла маса, в работата на която взеха участие и български политици.
На срещата с младежите от Европа, които обсъждат проблемите на селските райони, дойдоха народните представители Емил Димитров и Даниел Георгиев, Светлана Ломева - заместник-министър на образованието, младежта и науката, Илко Йорданов-консултант „Експертни анализи” в „Отворено общество”, изпълнителният директор на Националния център за европейски програми и инициативи Иван Модев, кметът на Етрополска община инж.Богомил Георгиев, кметовете от селата на общината, общински съветници.
Представители на младежите от селските райони на 12-те страни от Европа споделиха опит и идеи, които могат да се адаптират към българските условия. Зададоха се и не малко въпроси, на които беше отговорено изчерпателно и точно от гостите.
Бяха споделени и някои виждания и перспективи пред развитието на селските райони. Заместник-министър Ломева сподели, че в Министерството на образованието, младежта и науката се планира въвеждането на т.н. гражданско образование в средното образование, в чиито часове учениците ще се обучават да работят в екипи, да дебатират по определени проблеми, да решават конфликти. виждания има и по проблемите на екологичното обучение и възпитание на младите хора.
Своите виждания в переспективното развитие на селските райони в България сподели и заместник-председателят на комисията по земеделие и гори в Народното събрание Емил Димитров.
Вчера участниците в семинара имаха почивен ден, а в следващите 3 дни до 16 август включително, ще заседава генералната асамблея на MIJARC ЕВРОПА.