След встъпването си в длъжност като областен управител на Софийска област днес  Красимир Живков даде първото си интервю за електронния сайт botevgrad.com.

Господин  Живков, честито и успехи в новото Ви поприще от екипа на botevgrad.com


Благодаря ви.

Как премина първият Ви работен ден като областен управител?

Вълнуващо, натоварващо, отговорно  и ...много делово.
Искам да кажа, че денят ми започна с една много приятна изненада. Цялата общинска администрация на Правец ме изпрати рано тази сутрин.  Много преди началото на работното време се бяха събрали абсолютно всички заедно с игумена на Правешкия манастир отец Йоан. Използвам случая да им благодаря за  пожеланията, които ми отправиха. В София работният ми ден също започна с малко тържество и водосвет.  След това насрочих и първото работно заседание с членовете на областната администрация. Пред колегите заявих, че моята цел и амбиция е  устойчивото развитие и икономическия растеж на Софийска област.
Малко по-късно днес  подписах и първите заповеди като областен управител. Разбира се през целия ден получавах много обаждания и поздравления от колеги областни управители, от министри, от почти всички кметове на Софийска област.
Първият, който ме поздрави в сградата на областната администрация, бе кметът на Ботевград Георги Георгиев и неговите заместници.


Първото нещо, което разпоредихте като  губернатор?

Първото ми разпореждане днес бе да се изготви  анализ на досегашната работа на  областната администрация. Не казвам думата ревизия. Но искам да получа справка за работата на всеки един отдел. Особено внимание ще отделя на управлението на държавната собственост, тъй като имам сигнали от мои бивши колеги кметове, че в тази посока има какво да се подобри в организацията и взаимодействието с местната власт.

Какви промени ще направите в състава на областната администрация.

Аз днес заявих – не съм дошъл, за  да уволнявам. Но промени в състава ще има. Днес освободих от длъжност главния секретар на областната администрация Даниела Бакърджиева. Мястото е вакантно, но имам предвид кандидат за този пост, до няколко дни ще стане ясно.
Предстои екипът ни да се окомплектова, ще има и други кадрови промени.

Какво Ви предстои в близките дни?

Задачите са много, различни са  и всичките са важни.
Мога да споделя обаче за една предстояща визита – тя ще бъде в четвъртък в Правец, където официално ще бъде закрит международният футболен турнир. Очаквам да присъстват и първите ни държавни мъже, както и  много други официални гости.

Най-голямото предизвикателство пред Вас?

Ефективно и открито управление. Управление, което да гарантира законност и спазване на всички права на гражданите.
Като областен управител  ще следвам политиката на правителството  и поемам предизвикателството да бъда отворен към проблемите на местната власт, към хората от Софийска област.