Повдигнато е окончателно обвинение срещу бизнесмена Христо Ковачки за данъчно престъпление в особено големи размери. Това каза на брифинг в Съдебната палата заместник-градският прокурор на Софийска градска прокуратура Божидар Джамбазов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Обвинението касае данъчни задължения в размер на 16 милиона лева, които са свързани с 4 фирми на Ковачки. По думите на Джамбазов вече е започнало предявяване на разследването, а досъдебното производство се финализира. До края на месеца всички, които ще разглеждат случая трябва да са се запознали с материалите по делото. За подобен род престъпления законът предвижда затвор от 3 до 8 години. В случая на плащане на дължимите данъци до приключване на наказателното производство законът предвижда редукция на наказанието.
„След приключване на предявяването делото трябва да се докладва на наблюдаващия прокурор. В едномесечен срок трябва и да се вземе окончателно решение по делото”, обясни зам.-градският прокурор. Той посочи че обвинението за извършените данъчни измами е за периода 2005-2008 година. Три от фирмите са ЕООД, а една е с правна форма „едноличен търговец” – ЕТ. Мярката за неотклонение остава същата, затова и размерът на гаранцията няма да бъде променян, поясни Дамбазов.

Христо Ковачки е собственик на верига магазини “Европа”. Той притежава кравеферма “Медвен” в района на община Ботевград.