Прокуратурата е повдигнала окончателно обвинение срещу бизнесмена Христо Ковачки. Това съобщи заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той допълни, че Ковачки е обвинен в укриване на данъци на стойност близо 16 милиона лева.

Божидар Джамбазов уточни, че престъплението датира от периода 2005-2008 г.: „Вчера е повдигнато окончателно обвинение на Ковачки за данъчни престъпления в особено големи размери. Обвинението касае данъчни задължения в размер на около 16 млн. лева, които са свързани с четири негови фирми. Днес е започнало предявяване на разследването, тоест започнало е финализиране на досъдебното производство".

Даденият срок за запознаване с материалите по делото е до края на месеца. Събраните по случая доказателства са на базата на различни документации и експертизи. Гаранцията на обвиняемия остава същата, тя е рекордната за България сума от 200 000 лева.

Разследването срещу Христо Ковачки започна в края на миналата година. Впоследствие бизнесменът се опита безуспешно да влезе първо в Европейския парламент, а после и в българския. Тогава се появиха и първите проблеми на Ковачки в неговите сръбски заводи. Работниците там започнаха стачки поради закъснения на заплатите им с няколко месеца. В сръбската преса се появиха и публикации за връзки на бизнесмена с балканския наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам.