Премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор проектите за сътрудничество в енергетиката, предаде китайският вестник "Пипълс Дейли".

Информационната служба на българското правителство съобщава, че от българска страна е било съобщено за протичащото в момента проучване в детайли на сключените с Русия споразумения. И двамата премиери са заявили желание за продължаване на активния диалог за реализирането на проектите "Южен поток", петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене".

След разговора Борисов заявил, че България разглежда "подробностите от сключените споразумения".

Заради икономическата криза новият български премиер иска да преразгледа проекта за изграждане на атомна централа от 2 000 мегавата на Дунав, която е поверена на руската компания "Atomstrojeksport". Според специалисти цената за изграждането на централата в Белене се увеличила, след като първоначално бе оценена на четири милиарда евро.

Путин и Борисов постигнаха споразумение в бъдеще да продължат активните разговори по партньорските проекти.

България, която е включена и в европейския проект за газопровода "Набуко", който заобикаля Русия, е почти напълно зависима от руския газ и петрол, посочва изданието.

В телефонния разговор премиерите са се разбрали и да се срещнат на 1 септември в полския пристанищен град Гданск, където ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от началото на Втората световна война.

"Путин и Борисов размениха мнения по актуални въпроси на търговско-икономическото сътрудничество, включително руско-българското взаимодействие в енергийната сфера", гласи съобщението на пресслужбата на руското правителство.

"Те се уговориха да се срещнат в Гданск на 1 септември, където ще участват в международните прояви, посветени на 70-ата годишнина от началото на Втората световна война. В най-скоро време ще бъдат съгласувани и сроковете за свикване на заседание на руско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество", се казва в съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС.