Имаме готовност, ако съдът се произнесе за едномесечно отчитане, да преминем незабавно към него. Това каза на пресконференция Радослав Димитров – мениджър „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция “Фокус” . „При едномесечно отчитане всеки един потребител може да бъде прекъсван 12 пъти в годината, а при тримесечно – максимум 4 пъти. Готови сме да не начисляваме лихви, ако се запази тримесечното отчитане”, обясни Димитров.

Кремена Стоянова – изпълнителен директор на ЧЕЗ-Електро – България посочи, че не е насрочено заседание на Върховния административен съд и няма яснота кога ще има решение за отчитането. Но ако съдът реши да се премине към едномесечно отчитане, ЧЕЗ ще спази закона и ще приложи възможно най-бързо предписанията.

Ако общото задължение към ЧЕЗ след изтичане на тримесечието надвишава 40 лева, тогава компанията пристъпва към прекъсване на електрозахранването, каза Димитров – мениджър „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ. По настоящем ЧЕЗ има над 300 хил.абоната с месечни сметки под 40 лева. На тези абонати чешката компания не спира тока при просрочени задължения при сегашното тримесечно отчитане. Те са финансирани от ЧЕЗ и не плащат лихви за това. Според Димитров при сегашното тримесечно отчитане на абонатите им е гарантирано, че няма да им бъде спрян тока за 110 дни по никакъв период.

При връщане към едномесечното отчитане на електроенергията от ЧЕЗ над 14 млн.лева няма да бъдат инвестирани в мрежата за повишаване на качеството. При едномесечно отчитане когато клиентите забавят своите плащания, електрозахранването им ще бъде прекъсвано всеки месец. Според ЧЕЗ за над 80% от клиентите месечното отчитане ще означава по-високи разходи за ток месечно, заради липсата на възможност да бъдат кредитирани от доставчика на енергията при извършването на редовен отчет всеки месец.

Данните на ЧЕЗ сочат, че голяма част от българските домакинства изпитват затруднения да покриват месечните си разходи за електроенергия. Причината за това е финансовата и икономическа криза, която се отразява сериозно на доходите на домакинствата.